Belföld

Gyűlöletellenes kampányt indított a Budapest Pride: Molnár Piroskát és a Cannes-ban díjazott magyar filmest hívták segítségül

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 17:20

Arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Petíciójukban arra kérik Novák Katalint, hogy „legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett”, olvasható sajtóközleményükben.

A kampány reklámfilmjét a Cannes-ban is díjazott animációs filmrendező, Tóth Luca készítette. A kisfilmben roma, zsidó, LMBTQ és háború elől menekülő karaktereket láthatunk, akik József Attila Tedd a kezed című versét olvassák. A vers a filmben Molnár Piroska hangján szólal meg, aki számos alkalommal állt ki az emberi jogok védelme mellett.

A kampányban a jogvédők az alábbi kéréseket fogalmazták meg a köztársasági elnök felé:

  • Ne részesítse elnöki kegyelemben szélsőjobboldali terrorszervezetek tagjait, akik erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el sérülékeny kisebbségek csoportjaival szemben.
  • Ne írjon alá a jövőben olyan törvényeket, amelyek alkalmasak lehetnek sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre.
  • Az év minden egyes napján végezze jelentős felelőssége teljes tudatában a munkáját: az ilyen törvényeket küldje vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.
  • Szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében: legyen egy józan hang ebben az egyre erőszakosabb világban: álljon ki a hatalom nélküliek, a gyengék, az elesettek, a kiszolgáltatottak mellett.

A kampányfilmet alább lehet megnézni:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#budapest pride#kampány#józsef attila#cannes#molnár piroska#film#vers#novák katalin

Címlapról ajánljuk