Belföld

Budaházy György szerepel az FBI tiltólistáján, a kormány viszont nem árulta el, hogy ezt tudták-e a kegyelem megadásakor

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 19:28

Kitérő választ adtak arra, hogy tisztában voltak-e ezzel.

Budaházy Györgyre és társaira az FBI Terrorista Elhárító Központja is felfigyelt, fel is tették őket az amerikai repüléstilalmi listára. Most Ungár Péter azt akarta megtudni a kormánytól, hogy ezt figyelembe vették-e, amikor kegyelmet kaptak Novák Katalintól.

„Arról sem tudunk, hogy az elnöki kegyelem megadása idején rajta voltak-e a listán és ha igen, figyelembe vették-e, hogy a Hunnia-per vádlottjai ilyen nemzetközi adatbázisokban szerepelnek”, írta Ungár parlamenti beadványában, amelyben a következő két kérdést tette fel:

  1. Tudomásuk volt arról, hogy Budaházy György és társai szerepelnek az amerikai repüléstilalmi listán? Ha igen, a kegyelmi döntés meghozatalakor is szerepeltek ebben az adatbázisban?
  2. Figyelembe vették, a nemzetközi aggályokat a kegyelmi döntés meghozatalakor?

Az LMP politikusa Varga Judittól tudakolta meg ezeket. Az ő utódja, Tuzson Bence nevében Répássy Róbert államtitkár válaszolt neki. Szerinte az egyedi kegyelmi ügyekben semmilyen felvilágosítást nem adhatnak, tekintettel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő jogára, írja a HVG.

Répássy hozzátette: „»amerikai repüléstilalmi lista« nevű adatbázis nincs az Igazságügyi Minisztériumban, a kegyelmi eljárásra pedig a magyar törvények vonatkoznak.” Budaházy György a több mint egymillió nevet tartalmazó lista 439510. rovatában szerepel. Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának a neve is szerepelt a listán. Az FBI tehát úgy ítélte meg, hogy a Hunnia Mozgalom tagjai a polgári légi közlekedés, illetve az Egyesült Államok biztonságára is veszélyt jelentenek.

Nyitókép: RTL

#Belföld#fbi#tiltólista#budaházy györgy#novák katalin#kegyelem#Tuzson Bence#ungár péter#lmp

Címlapról ajánljuk