Belföld

„Volt idő, amikor magánvagyonból lett közvagyon, és nem fordítva” – átadták a felújított Lánchidat

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 13:05

Az átkelő felújítása két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. 

Átadták pénteken a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt.

Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat.

Ez a híd arról mesél nekünk 174 éve, hogy volt idő, amikor magánvagyonból lett közvagyon, és nem fordítva, mint manapság. 

De mától arról is mesél, hogy igenis lehet ebben az országban átláthatóan, a költségkereteken belül maradva, a tervezettnél hamarabb befejezni egy beruházást” – fogalmazott, majd a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.

A híd felújítása két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. A szerkezeti és műemléki rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le az A-Híd Zrt. kivitelezésében. 


A megnyitóünnepség részeként péntek este hat órától pikniket szervez a fővárosi önkormányzat a Lánchídnál. 

Az átkelőt egyszer részben már átadták a forgalomnak 2022 decemberében, ugyanis akkortól közlekedhettek rajta a buszok, a taxik, a motorosok és a biciklisek. A gyalogosok azonban nem mehettek rá, mert a járdák és a korlátok még nem voltak kész.

A jövőben az autók nem használhatják majd a Lánchidat, Karácsony Gergely főpolgármester korábban ezt azzal indokolta, hogy a fővárosi önkormányzat által meghirdetett Budapesti Lakógyűlésen választ adók 80 százaléka azt szeretné, hogy továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok az átkelőn.


Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

#Belföld#lánchíd#karácsony gergely#átadás#felújítás

Címlapról ajánljuk