Belföld

Debrecen állítja: nem nyúlnak hozzá a vízvagyonhoz az akkumulátorgyár miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 12:32

Közleményt adott ki Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetirodája.

A 24.hu kedden arról írt, hogy az elmúlt hetekben elindult egy mélyfúrású kút engedélyeztetési folyamata a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Ezt a Déli Ipari Parkban, a CATL akkumulátorgyár szomszédságában létesítenék. Arról is beszámoltak, hogy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épülő BMW gyár számára is elindítottak egy engedélyezési folyamatot két kút gépészetének és felsőrészeinek kiépítésére.

A Dehir.hu szerint szintén kedden közleményt adott ki Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetirodája, amelyben cáfolják, hogy a Déli Gazdasági Övezetben az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan kútfúrási engedély kiadása zajlik.

A közlemény szerint a 24.hu cikkében szereplő információkkal ellentétben a Déli Gazdasági Övezetben nem az akkumulátorgyárral összefüggésben, hanem egy betongyártó üzem üzemi tevékenységéhez kapcsolódóan nyújtottak be kútfúrási engedély iránti kérelmet. A Debreceni Vízmű Zrt. a kialakult gyakorlatnak megfelelően nem ad ilyen esetben hozzájáruló nyilatkozatot. A kérelmet a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelem elutasította.

A közlemény szerint nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben Debrecen ivóvíz bázisát elérő kút létesülne. „A cikk hamisan arra következtet, hogy a BMW gyár területén is az üzem vízellátása érdekében kértek kútfelújítási engedélyt. A valóság ezzel szemben az, hogy két, már meglévő monitoring (azaz a talajvíz védelmét kontrolláló) kút felújítására kértek engedélyt, annak érdekében, hogy a környezetvédelmi követelményeknek minden tekintetben ellenőrzött formában megfeleljen az engedélyt kérő.”

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig a következő szöveget juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A katasztrófavédelem valamennyi hatósági, szakhatósági eljárása során a vonatkozó jogszabályok alapján jár el, ezért minden ezzel ellentétes állítást visszautasít. A valós információ a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megtalálható.”

Májusban a Belügyminisztérium menesztette a debreceni akkumulátorgyárról szakvéleményt kiadó Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét. A dokumentumban egyebek mellett arról írnak, hogy Debrecennek az újonnan megjelenő ipari vízigények miatt át kell átalakítania a teljes városi ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékhálózatot:


Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#akkumulátorgyár#debrecen#víz#kút

Címlapról ajánljuk