Belföld

Nyelvész: Így formálta át Orbán, Putyin és Trump az emberek agyát úgy, hogy a valóság ne érdekelje őket

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 9:49

A Politicóban cikkező szakértő szerint a felsorolt vezetők diktátorok és autokraták történelmi eszköztárából merítenek, hogy befolyásolják az emberek gondolkodását.

A Politico hosszú cikket közölt arról, hogy az olyan politikusok, mint Vlagyimir Putyin, Donald Trump vagy Orbán Viktor remekül bánnak az érzelmekkel, diktátorok és autokraták történelmi eszköztárából merítenek, és képesek befolyásolni, hogy az emberek miről és mit gondoljanak.

Fontos tényező a kultusz is, amit kialakítanak maguk körül: folyamatosan háborúznak, a szabadságharc élén állnak egy felsőbb hatalommal szemben, emellett rendszeresen gyűlöletet keltenek, közös ellenségképet hoznak létre, amivel az állandó küzdelem látszatát keltik. Marcel Danesi, a Torontói Egyetem szemiotikával és lingvisztikai antropológiával foglalkozó tanára szerint aggasztó, hogy 

ezek a politikusok milyen könnyen agresszívvá tudják tenni az embereket, akik az uszítás hatására képesek megtámadni a Capitoliumot, vagy lerohanni egy másik országot. 

A szerző szerint az Orbán-féle politikusokban évszázadok óta az a közös, hogy jelképek segítéségével megpróbálják dehumanizálják az ellenfeleiket.

Példaként a nácikat hozta fel, akiknek a propagandája a zsidókat éveken át élősködőkként mutatta be.

Danesi véleménye szerint ha valaki befogadja ezeket a metaforákat, akkor az egész gondolkodása átalakul, és képes lesz nagyobb hazugságokat is elhinni. Szerinte az első lépés a közhangulat átalakítása, hogy félelmet keltsenek a társadalomban. Remek környezetet adhat ehhez, ha egy ország gazdasága instabil.

A baj az, hogy ha egyszer ezek a képek, hasonlatok „beleették magukat az agyba”, akkor nagyon nehéz onnan őket kiirtani. Úgy véli, hogy a nyelv hatást gyakorol az agyra, utána pedig az emberek olyan dolgokra lehetnek képesek, amikre korábban képtelenek lettek volna. Az emberek nem egyformák, így nem mindenkire hat egyformán az efféle manipuláció – ha például valaki képes a kritikus gondolkodásra, akkor sokkal kevésbé lehet becsapni.

Ha valaki átbillen, akkor onnantól azt az egyént a valóság sem fogja érdekelni

– fogalmazott a nyelvész, aki szerint az átformált tudatú egyén egy idő után csak olyan információkra lesz kíváncsi, amik alátámasztják az álláspontot, amiben hisz, amit valóságként fogad el.

A kutató igyekszik pozitív lenni, szerinte egy-egy rezsim bukása vagy egy elveszített háború ráébresztheti a tömegeket a valóságra, ezek az események új szempontrendszereket hozhatnak be az életükbe.

Van remény, az autokraták eddig mind alulmaradtak az igazsággal szemben

– írta Marc Danesi. Ugyanakkor megjegyezte: a pozitív változáshoz valami szörnyű dolognak kell történnie, mert anélkül a tömegek nem fogják feladni a tévhiteket.

Nyitókép: Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival az MCC Kászonjakabfalva mellett létesített képzési központjában a tusványosi hétvégén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#donald trump#vlagyimir putyin#Politico#fake news#diktátor#nácik#tévhit#összeesküvés-elmélet#harc#ellenségkép#társadalom#külföldi lap

Címlapról ajánljuk