Belföld

Kétharmados arányban szavaznák meg az ellenzék jelöltjét az egyik megyeszékhelyen a közvélemény-kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2023. július 29. 14:15

Feltéve, hogy Hende Csaba lenne a kormánypárt ellenjelöltje a polgármester-választáson.

A Závecz Research reprezentatív kutatása szerint a szavazatok 65 százalékát szerezné meg a 2024-es önkormányzati választáson az ellenzék jelöltje, ha a Fidesz-KDNP Hende Csaba volt honvédelmi minisztert indítaná ellene Szombathelyen – adta hírül a hvg.hu. Nemény András jelenleg is Szombathely polgármestere, az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben választották meg.

A helyhatósági választásokat jövőre június 9-én tartják az európai parlamenti választásokkal egy időben. A Závecz ennek ellenére felmérte a preferenciákat 800 fő megkérdezésével, amiből kiderült:

  • A megkérdezettek 63 százaléka tervezi, hogy részt vesz a választáson. 4 százalék még nem tudja.
  • A megkérdezettek 55 százaléka szavazna Neményre és az ellenzékre, 33 százalék Hende Csabára, 12 százalék nem tudja, vagy nem válaszolt.
  • A választani tudó biztos szavazók körében a Neményt támogatók aránya 65 százalék, Hende bázisa 35 százalékos.
  • A válaszadók 59 százaléka venne részt az önkormányzati választással együtt rendezendő EP-szavazáson is.
  • A szombathelyiek elégedetlenek a kormány munkájával, az EP-választáson mégis a Fideszre szavazna a jelentős többségük – a biztos szavazó választani tudók 47 százaléka. A korábbi ellenzéki összefogásban részt vevő pártok együttesen 49 százalékot érnének el ebben a körben – a legerősebb, a DK 21 százalékot.
  • A kormány munkáját az elmúlt évben ötfokú skálán ötösre értékelte a válaszadók 10 százaléka, négyesre a 23 százalékuk, tehát az elégedettek együttes aránya 33 százalék. Egyest 35, kettest 15 százalék adott, tehát a megkérdezettek fele elégedetlen.
  • A szombathelyiek 68 százaléka „egyáltalán nem tartja elfogadhatónak”, hogy a kormány az elmúlt években forrásokat vont el az önkormányzatoktól. 

Fontos, hogy még nem tudni, a kormánypártok Hende Csabát indítják-e a városban a 2024-es választáson.

Nyitókép: Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő Szombathelyen 2020. december 4-én. Fotó: MTI/Varga György

 

#Belföld#szombathely#závecz research#közvélemény-kutatás#kétharmados többség#ep-választás#önkormányzati választás#hende csaba#Nemény András

Címlapról ajánljuk