Belföld

Kettes-hármas érettségivel is be lehetett kerülni idén egyes magyar egyetemekre

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 10:55

Jelentősen nőtt idén a felsőoktatásba felvetett diákok száma, de ez nagyban köszönhető a korábban nem látott alacsony felvételi pontszámoknak. 

Korábban senki nem reménykedhetett abban, hogy olyan alacsony pontszámmal és rossz jegyekkel egyetemista lehessen, mint idén – írta a G7. Vannak olyan egyetemek, ahova már kettes-hármas tanulmányi eredménnyel és hasonlóan gyenge érettségivel is be lehetett kerülni – írta a gazdasági lap, hozzátéve, hogy korábban még a leggyengébbnek számító intézményekbe sem lehetett bejutni ilyen eredményekkel.

A lap közölte, hogy a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnök nappalijához már 164 pont is elég volt, a Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig 152 ponttal is felvették, aki hozzájuk jelentkezett.

A G7-nek Polónyi István oktatáskutató kijelentette:

Nevetségessé teszi, hogy ilyen pontokkal, közepesnél gyengébb középiskolai eredményel is be lehet jutni egy egyetemre.

Idén a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80 százalékukat államilag finanszírozott helyre, ami 28 százalékos emelkedés a tavalyi számokhoz képest. Bár pontos adatok még nincsenek, de a már elérhető adatokból az látszik, hogy főleg a vidéki egyetemeken nőtt idén a hallgatói létszám.

Korábban kilátogattunk a Pont Ott Partira, ahol a felsőoktatásba jelentkező fiatalok megtudhatták, teljesült-e az álmuk. Megkérdeztük őket, hol tanulnak tovább, mennyit ér ma szerintük egy magyar diploma, és hogy itthon vagy külföldön képzelik-e el a jövőjüket:


Nyitókép: Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a fővárosi Budapest Parkban 2023. július 26-án. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#felvételi#felvételi ponthatár#egyetem#ponthatár

Címlapról ajánljuk