Belföld

80 milliós luxuszongorát vesz a kormány a brüsszeli luxusépületbe

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 7:17

Mert „egy pusztán funkciójában egyenértékű eszköz erre a célra nem lenne alkalmas”.

A hvg.hu azt írja, hogy egyszereplős közbeszerzés által a külügyi tárca egy 80 milliós Bogányi-zongora beszerzését tűzte ki célül. A zongora abban az épületben fog állni, amit a magyar kormány Brüsszel belvárosban vásárolt meg. A 10 millióért megvásárolt épület a 2024-es magyar uniós elnökség „főhadiszállása” lesz, erről korábban itt írtunk.

Ebbe az épületben azért kell egy luxuszongorának állnia, mert „Magyarország egységes, pozitív külföldi megítélésének és megjelenítésének, valamint az egységes országmárka kialakításához és az országkép formáláshoz is elengedhetetlenül szükséges a megfelelő minőségű és gyártmányú hangszer beszerzése” – idézi a lap a közbeszerzés indoklását.

A Közbeszerzési Hatóság elnökének írt levélben hosszabban is leírják, miért kellett egyszereplős közbeszerzést kiírni és miért nem lehetett nyílt a közbeszerzés:

Az épület felújítása és az elnökségi feladatok ellátására való felkészítés során kiemelt hangsúly kerül a belsőépítészeti elemek hazai jellegének bemutatására, különösen zenei programok lebonyolítására szolgáló reprezentatív részben, a kamarazene teremben, ahol a faltükröket a magyar zenekultúra legnagyobb hatású zeneműveinek ritmusképletével díszítjük

A magyar innováció termébe egy Bogányi Prestige B-262 zongora kellett, mivel „egy pusztán funkciójában egyenértékű eszköz erre a célra nem alkalmas”. Továbbá közölték, hogy a külügy „előzetesen megvizsgálta a magyar és európai uniós zongora piacot, de az egyedileg gyártott, innovatív és a magyar elnökség során kellő reprezentációs értékkel bíró gyártók termékei között kizárólag a magyar gyártású Bogányi-zongora volt az, amely mind technikailag, mind hangzásvilágában és esztétikailag is ki tudja elégíteni a támasztott követelményeket”.

A magyar kormány számára kevésbé kellemes brüsszeli hírekkel korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#zongora#brüsszel#eu#luxus

Címlapról ajánljuk