Belföld

Nincs felelős: kormányközeli milliárdosok nevei tűntek el a NAV egyik adatbázisából

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 13:47

Sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba. 

Idén januárban a NAV által kezelt adatbázis segítségével a Direkt36 kormányközeli üzletemberek sorát tudta beazonosítani a hatalmas vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött. Ez a befektetési forma alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba. A magántőkealapokról ugyanis kijelenthető, hogy aki pénzt rakott bele, csak befektető, nem tulajdonos. Erről, illetve a Matolcsy Ádám nyomán felbukkanó vagyontárgyakról készített riportot a Házon kívül:


A NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisában több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant. Köztük volt számos közismert kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. 

Az oknyomozó portál a Telexen most arról ír, hogy 

cikkük megjelenése óta a magántőkealapok teljesen eltűntek az adatbázisból. Törölték azokat is, amelyek korábban még szerepeltek benne.

Az év elején a „magántőkealap” keresőszóra még 37 érdemi találatot adott a NAV adatbázisa, ez nullázódott le júliusra. Pedig a két keresés között eltelt fél évben gyors ütemben szaporodtak tovább a magántőkealapok: míg januárban még 119 magántőkealapot tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank (MNB), most, július második felében már 182-t listáz ki a keresője.

Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. A magántőkealapok adatait egyszerűen törölték.Az adatbázist működtető és felügyelő adóhatóság ennyit válaszolt: „A tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé.”

Tehát az adatok beküldését az a bank végzi, amely az adott magántőkealap számláját kezeli. A lap megkereste a hazai pénzintézeteket összefogó Bankszövetséget, hogy valóban az érintett bankok távolították-e el a magántőkealapokat az adatbázisból, de nem reagáltak.
 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#mészáros lőrinc#magántőkealap#Jászai Gellért#szíjj lászló#nav

Címlapról ajánljuk