Belföld

3,3 milliárd forintból épül vízágyas tehénistálló a Lázár-féle mezőhegyesi birtokon

rtl.hurtl.hu

2023. július 24. 19:42

Az Átlátszó szerint a vízágyakkal a teheneket kényeztetik majd. 

Miközben rengeteg beruházást felfüggesztett a kormány, a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott tangazdaság tovább fejlődik. Most épp két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért – derítette ki az Átlátszó.

A lap szerint az istállókban lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt még vízágyakkal is kényeztetik a teheneket. A beruházás 1,2 milliárd forint EU-s támogatást kapott, amit a Ménesbirtok még állami cégként nyert el.

A birtok január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére, a két tender eredménye néhány napja jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: a mérnöki feladatokat négy pályázó közül az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. fogja elvégezni közel 38 millió forintért, az eredetileg 2,9 milliárd forintosra becsült kivitelezést pedig hat jelentkező közül nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal az A-Mezőgép Kft. nyerte el.

A cégiratok szerint fő tevékenységi körként útépítéssel foglalkozó cégnek a tenderleírás szerint Mezőhegyesen először el kell bontania hat darab istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két vadonatúj épületet felhúzni a szarvasmarhák részére.

Legutóbb akkor írtunk a birtokról, amikor Lázár János műemléki védettségeket szüntetett meg annak a területén. A probléma azonban nem maga a védelem elvonása, hanem az összeférhetetlenség kérdése, éppen az, amit az Európai Bizottság az alapítványokba kiszervezett egyetemeknél is nehezményezett, ugyanis Lázár János úgy döntött miniszterként a ménesbirtok ügyében, hogy közben ő vezeti a tulajdonos alapítvány kuratóriumát.

Nyitókép: Lázár János / Facebook

#Belföld#mezőhegyes#mezőhegyesi ménesbirtok#lázár jános#birtok#istálló#tehénistálló

Címlapról ajánljuk