Belföld

„Soha többet helikoptertaxit!” – Karácsony fellép a repkedés ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 24. 16:56

A főpolgármester Facebookon kelt ki a Forma-1-es autóversenyre helikopterekkel érkező kiváltságosok ellen, Karácsony Gergely a szervezőkhöz és az engedélyező hatóságokhoz fordul.

A hétvégén rendezték a mogyoródi Hungaroringen a 2023. évi Formula-1 Magyar Nagydíjat, és a sportesemény egyik kísérőjelensége rengeteg budapesti lakosnak okozott kellemetlenséget. A versenypályára kilátogató VIP vendégek jelentős része – illetve mindenki, aki a 290 eurótól induló szolgáltatást meg tudta fizetni – helikopterekkel érkezett, amiatt nagy és zajos volt a légiforgalom a főváros egyes kerületei fölött szombaton és vasárnap.

A történteket nem hagyta szó nélkül Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere Facebookon kelt ki a Forma-1-es autóversenyre helikopterekkel érkező kiváltságosok ellen.

amikor néhány ember kényelme érdekében egy egész városnak kell feladnia a hétvégi nyugalmát, az ellenkezik minden közösség írott és íratlan szabályaival

– fogalmazott a posztban Karácsony Gergely, aki szerint Budapest lakói okkal háborodtak fel azon, hogy helikoptertaxik zúgtak a fejük felett.

Amellett, hogy ezek felesleges környezeti terhelést okoznak, a százezreknek okozott zajteher sincs arányban azzal, hogy néhány kiváltságos valamivel gyorsabban jutott ki a Hungaroringre

– tette hozzá a főpolgármester.

Nem szeretném, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét, vagy bármilyen más hasonló alkalmat, ezért munkatársaimmal haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal

– írta végezetül Karácsony, felvetve, hogy a jövőben a főváros szívesen indítana buszjáratokat a versenypályára.


A poszt alatt Déri Tibor, a Újpest momentumos polgármestere kommentjében azt írta, hogy hasonló szolgáltatás eddig is volt, ami változott, az az útvonal:

Éveken keresztül a III. kerületből felszállva Újpest felett jutottak el helikopterekkel azok, akik megtehetik azt, hogy ezzel a szolgáltatással jussanak ki a Hungaroringre. Idén ez máshogy volt, és szinte egész Budapestet átszelve jutottak ki az utasok a rendezvényre.

Nyitókép: Terry Crews színész pózol a holland Max Verstappennel a Hungaroringen július 23-án, vasárnap – Fotó: Mark Thompson/Getty Images

#Belföld#budapest#forma-1#karácsony gergely#helikopterek#helikopter#zaj#zajszennyezés

Címlapról ajánljuk