Belföld

Orbán Viktor: Mi sohasem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek lennének – Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédet

rtl.hurtl.hu

2023. július 22. 9:41

Idén 32. alkalommal rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A többnapos rendezvényen szombaton Orbán Viktor tartott beszédet. A miniszterelnök hosszasan sorolta, szerinte miről nem beszélhet. Bár az előadás fő mottója a béke volt, erről kevés szó esett. Elmondta azonban, hogy hiba volt Európának leválni az oroszokról, Ukrajna pedig megtámadta a „szegény kicsi OTP-t”. Orbán Viktor szerint letértünk a háború miatt a 13 évvel ezelőtt kijelölt gazdasági pályáról, de jövő nyáron már újra visszatalálunk oda. Megerősítette: év végére egyszámjegyű lesz az infláció. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:52

Vége

A jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenki előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:51

Letértünk a pályáról

Az a baj, hogy 3 év alatt két „meteorral is összeütköztünk”. Az első a covid volt, amit viszonylag könnyen kivédtünk, de 2022-ben jött a háború, ami keményebb dió, mert ez a „meteor” letérített minket erről a pályáról. 

A pályára való visszatérés leghamarabb 2024 június környékén következhet be. Akkor lehet ismét jelentős a gazdasági növekedés és a banki hitelezés. Szerinte a legnehezebb időszakon már túlvagyunk. Minden esély megvan arra, hogy az infláció az év végére egyszámjegyű legyen.

„Ha a jóisten megsegít minket”, akkor 2023-ban sikerül megállítani a bérek értékcsökkenését.

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:48

13 éve épül az új gazdasági rendszer

13 éve épül az új gazdasági rendszer, amitől azt várja Orbán, hogy 2030-ig kiszolgálja a magyarokat. Szerinte időarányosan ezzel jól állunk. 

2030-ra az a célunk, hogy 160 ezer milliárdos GDP-nk legyen 

– mondta Orbán. 

A magyar gazdaság versenyképessége és exportja 13 év alatt duplájára nőtt. Az energiaimport függőségünk 30 százalék alá csökkent. Paks 2-vel az a cél, hogy a villamosenergia-import az 0 legyen. 

2030-ra 85 százalékos foglalkoztatottságot akar Orbán. 

A népességfogyás tekintetében továbbra is nagy bajban vagyunk a miniszterelnök szerint. 

Lassan ütőképes hadseregünk is lesz, végre lesznek „harcosaink” is. A nemzetegyesítés 2030-ra kitűzött célokkal is jól állunk Orbán szerint. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:44

Nem engedünk a zsarolásnak

Európában ma létrejött egy saját politikai osztály, ami nem tartozik elszámolással és nincs se keresztény se demokratikus elköteleződése. Nincs más választásunk, harcolnunk kell emiatt Orbán szerint. 

Nem engedünk sem a politikai, sem a pénzügyi zsarolásnak 

– mondta Orbán Viktor. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:41

Hedonista pogányokká váltunk

A magyarországi helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta, hogy szerinte új korszak nyílt 2010-ben. Ennek szellemi alapját az alkotmány összegzi, ami megkülönböztet bennünket az Európai Unió országaitól. Azoknak a központjában az „én” áll, a magyaréban a „mi”. 

Az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket nem lehet egyedül megszerezni 

– mondta Orbán Viktor. 

Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul. Ezek az egyén életében kötődésként jelennek meg, amiket az alkotmány meg akar erősíteni. A liberális alkotmányok az eloldást erősítik szerinte. 

Orbán szerint azért kellett új alkotmány, mert azzal lehetett visszaverni a „migránsáradatot” és az „LMBTQ-lobbit”, jelentsen ez utóbbi bármit. 

Azzal, hogy elutasítottuk a kereszténységet hedonista pogányokká váltunk. Ezért Orbán szerint elrendeltetés-szerű a szemében, hogy az új alkotmányt húsvétkor hirdették ki. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:34

Birodalom vagy nemzetek

Birodalom vagy nemzetek, ez a kérdés. Komoly ütés volt, amikor az angolok a Brexittel elhagyták az EU-t, amivel megbillent a föderalisták és a szuverenisták közti egyensúly az előbbiek javára. A csehek átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki a V4-ből a szuverenisták táborában Orbán Viktor szerint. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:32

Szegény kicsi OTP

Orbán Viktor szerint a nagy európai cégek nem akarnak leválni az orosz gazdaságról és Oroszországból sem akarnak kivonulni. Szerinte még most is ott vannak az országban.

Innen nézve az a támadás, amit az ukránok indítanak a szegény kicsi OTP ellen, az nem más, mint hungarofóbia. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:31

Szorongás gyötri Európát

Az Európai Uniót szorongás gyötri és bekerítve érzi magát. 800 millió ember, ami körül ott van még 7 milliárd. Az EU egy gazdag és gyenge Unió, amit egy lázongó világ vesz körbe. Orbán szerint milliók akarnak Afrikából Európába jönni. 

A realitás, hogy a gazdag európai országok le fognak csúszni. Európa olyan ma, mint egy kiöregedett boxbajnok. Az EU egy gazdasági és kulturális gettóba zárta magát, bezárkózik a körülötte lévő világ miatt.

Oroszországot is leválasztották az európai gazdaságról a szankciókkal. Ez azonban hatástalan és illúzió, mert az orosz nyersanyagot megveszi más, miközben mi szenvedünk a háború inflációtól. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:26

Két Nap van az égen

A két nagy közötti összeütközés, ideértve a katonait is, ma valószínű. A háború azonban nem elkerülhetetlen, ehhez új egyensúlyt kell találni. Orbán szerint olyat kéne tenni, amire még nem volt példa: a nagyoknak el kell fogadniuk, hogy két Nap van az égen, vagyis a szembenálló feleknek egyenrangúnak kellene elismerni egymást. 

Az új egyensúly beállítása azonban egy nemzedéknyi időbe telik. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:23

Összeütközés fele haladunk

Ma úgy élünk, hogy napról napra haladunk az összeütközés felé. A kérdés az, hogy ez elkerülhető-e. Orbán idéz egy könyvet, ami szerint az elmúlt 300 évben 16 eset volt, amikor az aktuális világelsőt valaki előzte, de ebből 12 esetben háborúval. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:21

Ázsia és Kína dicsérete

Az amerikai dominancia folyamatosan visszaszorul a világszínpadon Orbán Viktor szerint. Ezt az Egyesült Államok nem szereti a kormányfő szerint. A jelenlegi folyamatok Ázsiának és Kínának kedveznek. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:18

Amerika félti az elsőségét

Kína egy termelési erőmű, ami megelőzte, vagy éppen most előzi az Egyesült Államokat. Kína a 30 év alatt teljesített 300 évnyi fejlődést. Orbán Viktor szerint azért „veszélyes” Kína, mert már van első ország, méghozzá az Egyesült Államok. Az USA, amikor kihívás érte az elsőségét, mindig visszaverte az érintetteket. Ilyen volt a Szovjetunió és az Európai Unió. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:14

Elmozdult a világ erőegyensúlya

Orbán Viktor szerint a második világháború után 80 évig erőegyensúly létezett. Az első 45 évben az angolszászok odaadták Magyarországot a szovjeteknek. A maradék időszakban megszállás nélkül élhettünk. A világ egyensúlya azonban szerinte nem bomlott meg a Szovjetunió felbomlásával. Kína azonban elmozdította ezt. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:09

Megírták Orbánnak miről nem szabad beszélni

A román külügy adott neki egy jegyzéket, amiben leírták, miről ne beszéljen:

  • nemzeti szimbólumok
  • kollektív kisebbségi jogok
  • nem létező romániai közigazgatási területi egységekről – itt Orbán Viktor elmondta, hogy Erdélyre és Székelyföldre gondolhattak, de „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének.”

Azt is írták, hogy miről beszélhet Orbán Viktor, de ezeket nem szabad rossz színben feltüntetni. Ilyen a migráció, LMBTQ és háború, amelyek nyugati értéknek számítanak szerinte. 

10 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 22. - 10:05

Orbán Viktor beszél

A tervezettnél majdnem félórával hamarabb elkezdődött Orbán Viktor beszéde, aki a tüntetőkre utalva elmondta, román hadakon átvágva érkezett meg a színpadra. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#orbán viktor#tusnádfürdő#beszéd#tusványos#románia#erdély#ma

Címlapról ajánljuk