Belföld

Az Alkotmánybíróság elkaszálta az oktatásról szóló népszavazást

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 15:27

A Kúria két kérdést hitelesített, az Ab viszont máshogy döntött.

Elutasította az Alkotmánybíróság is a Pedagógusok Szakszervezetének öt kérdésből álló népszavazási kérelmét, miután a Nemzeti Választási Bizottság az egészet elkaszálta, majd a Kúria viszont két kérdést hitelesített, írja a 24.hu.

Az NVB szerint a kérdéseknél nem teljesült az egyértelműség követelménye, mivel a kérdések bonyolultsága miatt a választó nincs abban a helyzetben, hogy átlássa döntése ok-okozati összefüggéseit.

A Kúria viszont az elsődleges jelentés elvét érvényesítve arra jutott, hogy két kérdésben mégis lehet népszavazást tartani. Az Alkotmánybíróság szerint viszont a Kúria jogértelmezése túlterjeszkedett az egyértelműség törvényi fogalmán, kitágította az értelmezési kereteket, a népszavazási kérdés egyértelműségének tartalmi-, és idődimenzióját, ezért a támadott kúriai végzéseket megsemmisítette.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: két panasz is érkezett az Alkotmánybírósághoz az oktatási népszavazásról, ezért még mindig nem dőlt el, elkezdődhet-e az aláírásgyűjtés. A Pedagógusok Szakszervezete a diákok óraszámának csökkentéséről szervezne népszavazást, és arról, hogy a tantestületek eltérhessenek az egységes tantervtől. Közben a Momentum egy koporsót vitt a Belügyminisztérium elé, mert a párt szerint a kormány kivégezte a magyar oktatást.


Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#alkotmánybíróság#népszavazás#oktatás#PSZ

Címlapról ajánljuk