Belföld

Elveheti Orbán Viktor egyik varázsfegyverét az Európai Unió

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 6:38

Átalakítanák az európai médiafelügyeletet, garantálni kellene például a közmédia függetlenségét. Megtiltanák azt is, hogy kémszoftvereket vagy más hasonló technológiákat telepítsenek médiamunkások, alkalmazottaik vagy családtagjaik eszközein.

Belenyúlna a magyar médiapiaci viszonyokba a sajtószabadság biztosításáról készülő brüsszeli jogszabály, amelynek végleges szövegéről még nagy viták várhatók – írta a Népszava.

A cikk szerint az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) kedden elfogadta a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabály tervezetéről szóló véleményét. A rendelettervezetről szeptemberben szavaz az EP kulturális és oktatási bizottsága, majd a plenáris ülés várható jóváhagyását követően megkezdődhetnek a tárgyalások a kormányokat képviselő EU Tanáccsal a jogszabály végső formába öntéséről.

A tervezet szerint:

  • Az Európai Bizottság megerősítené a közszolgálati média függetlenségének garanciáit, átláthatóvá tenné a média tulajdonviszonyait, biztosítékokat vezetne be a médiakoncentráció megakadályozására és létrehozná a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet a tömegtájékoztatás szabadságának folyamatos monitorozására. 
  • Az állami reklámokat és pénzügyi támogatásokat elosztó hatóság egyetlen médiaszolgáltató számára sem juttathat nagyobb támogatást, mint az e célra elkülönített költségvetésének 15 százaléka. 
  • A hatóságnak nyilvánosan hozzáférhetővé kell tennie a pénzügyi támogatásokról szóló részletes információkat és továbbítani azokat az európai felügyeleti szervnek.
  • A jóváhagyott szöveg alapján az Európai Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy vizsgálatot indítson a média függetlenségét és sokszínűségét fenyegető piaci összefonódások vizsgálatára és a beavatkozásra. Ha az EB súlyos kockázatokat tapasztal, előírhatja például, hogy a médiapiaci koncentrációban résztvevők lépjenek vissza a társulástól. 
  • Egy vagy több független hatóságot jelölnének ki annak vizsgálatára, hogy a közszolgálati média valóban pártatlanul végzi-e a tevékenységét.Aggályok felmerülése esetén ezek a szervek tájékoztatnák az Európai Bizottságot és a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet.
  • A parlamenti testület megtiltaná kémszoftverek vagy más hasonló technológiák telepítését médiamunkások, alkalmazottaik vagy családtagjaik eszközein.

Márviusban mutattuk be, hogy pert indít a kormány ellen négy hetilap a médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt. A Híradónak nyilatkozó médiakutató szerint a kormány azzal torzítja a médiapiacot, hogy a kormánybarát médiába irányítja az állami hirdetéseket:

Nyitókép: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda 

 

#Belföld#közmédia#média#orbán viktor#fidesz#európai unió#tervezet

Címlapról ajánljuk