Belföld

Fóliába csomagolják az LMBTQ érintettségű könyveket a Librikben

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 7:44

A melegellenes törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket. Így csak a borító és a hátlap látszik, de nem lehet beleolvasni.

Fóliába csomagolja a Libri az olyan, LMBTQ érintettségű könyveket, amelyek a melegellenes pedofiltörvény hatálya alá eshetnek – írja a Telex.

Rácz-Stefán Tibor író szúrta ki a budapesti Westend bevásárlóközpontban található könyvesboltban az eljárást, azt írta a poszthoz, hogy míg Angliában a Waterstones könyvesboltan kiemelik az LMBTQ-könyveket a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket.

Az író Facebook-videóján több olyan könyv is feltűnik, amit átlátszó fóliával vontak be, így csak az elő- és hátlap látható, belelapozni nem lehet.

A kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumhoz került Libri megerősítette, hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket.

A Telex szerint ugyanakkor nem egyszerre vezethették be a könyvesboltok a gyakorlatot, van olyan budapesti üzlet, ahol LMBTQ érintettségű könyvek még nincsenek befóliázva.

A Libri az elmúlt időszakban több könyvkiadót is megkeresett, hogy megtudja, szerintük az adott könyveik megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. Mindezt arra hivatkozva tette meg, hogy egymillió forintos büntetést szabott ki rájuk a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik boltjukban árult könyv miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvény.


Nyitókép: Libri a Nyugati téren. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Belföld#Libri#lmbtq#könykiadás#melegellenes#törvény#fólia

Címlapról ajánljuk