Belföld

Kormányrendelet: még több iskolaőrre van szükség

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 21:22

Több mint egymilliárd forintot biztosít évente még több iskolaőr felvételére a kormány.

Míg félő, hogy többezer pedagógus mond fel a státusztörvény elfogadása miatt, a kormány idén 654,5 millió, jövőre pedig 1,26 milliárd forintot biztosít arra, hogy még több iskolaőrt lehessen felvenni, írja a Telex az erről szóló kormányrendelet alapján, amit csütörtök este tettek közzé.

Februárban 581 iskolaőr teljesített szolgálatot az országban, az állomány feltöltöttsége 85 százalékos volt akkor. A rendőrség szerint a Pest megyei és a budapesti iskolaőrök a sikeres képzés után bruttó 306 400 forintos munkabérre számíthatnak, míg vidéken bruttó 296 400 forintot kapnak az évi bruttó kétszáz ezres cafetéria mellé.

Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult. Közben olyan eset is akadt, hogy életet mentett egy iskolaőr, de olyan is, hogy egy hetedikes lányt környékezett meg egyikük.

Korábban arról is beszámoltunk: az esetek döntő többségében olyan intézményekbe küldtek iskolaőröket, ahol jelentős a roma tanulók létszáma, de az ombudsmani hivatal mégis azt állapította meg, hogy nem diszkriminatív a kivezénylés gyakorlata.

Nyitókép: police.hu

#Belföld#iskolaőr#kormányrendelet#forrás#kormány#rendőrség

Címlapról ajánljuk