Belföld

Gulyás Gergely: Nem nyúlunk a családtámogatási rendszerhez, máson spórolunk majd

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 10:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak a brüsszeli elvárásoknak engedve vizsgálják felül a költségvetést, lényegi változás nem várható a támogatási rendszerben. Az autópályamatricák ára az inflációval emelkedik, az új, egynapos matrica pedig a 10 napos árához áll majd közel. Állítása szerint a tanárok fizetése a ciklus végére bruttó 1 millió forintra nő majd. Azt nem árulta el, idén hol és mikor nyaral majd Orbán Viktor miniszterelnök.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:30

Gulyás Gergely senkit sem beszél le egy párizsi nyaralásról

Nem beszélnék le senkit sem egy franciaországi nyaralásról, de tudnék olyan városrészeket vagy elővárosi területeket említeni, ahová senkinek sem javaslom, hogy betegye a lábát – válaszolta Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy ajánlaná-e a magyar családoknak, hogy Párizsba, Franciaországba utazzanak.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:20

Magasabb szolgáltatási színvonalat ígért a koncesszióba adott patikák esetében Gulyás Gergely

Az állami patikák működtetése koncesszióban a leghatékonyabb – vélte Gulyás Gergely. Ezzel nőhet a szolgáltatás színvonala – tette hozzá. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:18

Gulyás szerint örökre is el lehetne venni a jogosítványt attól, aki 150-el hajt egy hídon

A traffipaxok telepítéséhez nem járult hozzá anyagilag a főváros, pedig nem jelentett volna nagy költséget – állította Gulyás Gergely, aki szerint ennek ellenére az Árpád-hídi gázolás esetében azt terheli a felelősség, aki 150-el hajtott. Szerinte nem lenne igazságtalan, ha akár örökre el lehetne venni a jogosítványt egy ilyen sofőrtől. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:15

Nincs határidő az uniós források hazahozatalára

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter nem kapott határidőt a források hazahozatalára, mert Gulyás Gergely szerint nem Magyarországon múlik, mikor érkeznek majd a támogatások. Ez kizárólag politikai döntés kérdése, Magyarország minden feltételnek megfelel – mondta.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:11

Nincs más megoldás, mint a tanárok jelentős béremelése

Az újonnan pályára lépő pedagógusok harmada-fele 5 éven belül elhagyja a pályát. Aki marad, az többnyire idősebb, nyugdíj előtt álló tanár – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a nincs más megoldás, mint a bérek jelentős emelése. Ezt támasztja alá a 2013-as emelés is, amely után jelentősen nőtt a bölcsészkarra jelentkezők száma.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:02

Az év második felében csökken majd hiány

Az év első felében több a kiadás, ezzel indokolható, hogy az első negyedévi hiány magas – mondta a miniszter, aki szerint ezt a mindenkori trendet kiegészíti, hogy egyelőre még enyhe recesszióban van az ország és még magas az infláció is. Ezek viszont változnak a következő hónapokban, így javul majd a hiánnyal kapcsolatos adat is.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 12:00

Gulyás Gergely szerint a máltaiak egyeztettek a hadifoglyokról

Az ukrán hadifoglyokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány nem vett részt az egyeztetésben, és csak Máltai Szeretetszolgálattól kapta azt az információt, miszerint átvehetnek foglyokat. Az érintetteket szabadították, azaz jogilag már nem voltak hadifoglyok, amikor Magyarországra érkeztek. A 11 személy jelenlegi hollétéről nincs pontos információ, a nagy többség itt maradt, de voltak akik elhagyták az országot Ukrajna vagy Nyugat-Európa felé.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:54

Spekuláció áll a forint gyengülése mögött Gulyás Gergely szerint

A forint hektikusan mozog, ennek hátterében pedig sokkal inkább spekuláció áll, mint valós gazdasági folyamatok – állította a miniszter, aki szerint a kilátások sokat javultak, így például az infláció és az államadósság is csökken majd. 

Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:51

Ha már most is keveset fordítanak az egészségügyre, akkor hogyan spórolnak még?

Az Unióban 8 százalékot költenek egészségügyre, Magyarországon viszont csak több mint 3 százalékot, hol lehet még spórolni ebben a szektorban – kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter szerint ennél többet fordít az ország erre a célra, az pedig nem igaz, hogy ennél hatékonyabban nem lehet működtetni a rendszert. Azt viszont jelezte, semmilyen megszorítást nem terveznek. 

A Brüsszeli épület vásárlásáról azt mondta, hogy az uniós elnökséget szolgálja majd, később pedig kulturális célra használják. Gulyás Gergely szerint ez egy jó befektetés, hamarosan pedig azt is elárulják, mennyibe került. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:44

A kormány még nem tárgyalt Karácsony Gergellyel

Egyelőre nem voltak olyan tárgyalások, amelyek arról szóltak volna, hogy mit kell tennie a fővárosnak egy esetleges pénzügyi mentőövért.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:37

WHO-tárgyalás miatt járt Budapesten az orosz miniszter

Az orosz egészségügyi miniszter budapesti látogatásáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy tegnap WHO-tárgyalás volt a fővárosban, és ezen járt az orosz tárcavezető. A WHO az összes tagállamnak küldött meghívót, így feltételezem Ukrajnának is küldött – tette hozzá. Szerinte a kormány egyértelművé tette többször is, hogy elítéli az orosz agressziót. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:27

Felülvizsgálják a költségvetést, de lényegében nem lesz változás

Brüsszel azt várja el, hogy vizsgáljuk felül a magyar költségvetést, ezért felülvizsgáljuk – mondta Gulyás Gergely, aki az újságíró azon kérdésére, miszerint akkor ezek szerint az eredmény már meg is van, és nem változik semmi, azt mondta: „a lényegét jól érti”. Később hozzátette: bizonyos pontok módosítása nem kizárt, de alapvetően nem fog változni a támogatási rendszer. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:20

Megvizsgálják jól működött-e a gyerekvédelmi rendszer

Meg kell vizsgálni, hogy történt-e mulasztás a gyerekvédelem szempontjából a közelmúlt gyerekgyilkosságai esetében – mondta Gulyás Gergely. 

Az állami üdülők kiárusításával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a béremelésekkel tudják kompenzálni a családokat. Ezzel lehetőséget kap mindenki, hogy eldöntse, mire költi a pénzt, és hogy hol akar üdülni. Nem biztos, hogy a munka után még nyaralás után is a kollégákat akarják látni – jegyezte meg.

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:13

Drága lesz az egynapos matrica

A kedvező kamatozású CSOK-hitel megmarad Gulyás Gergely szerint, aki úgy véli, ha egy számjegyű lesz a kamat, akkor már könnyebben lesz fenntartható a rendszer. 

A jelenlegi vidéki CSOK-javaslat alapján olyan agglomerációs területek is bekerülnek a támogatható területekbe, ahol már a településnek nincs arra kapacitása, hogy többen odaköltözzenek. Ezért most egyeztetnek erről, két hét múlva lesz erről döntés.

Az egynapos autópályamatricákat a kormány soha nem akarta bevezetni, de az Európai Unió kötelezővé tette. Úgy vélte, magyar ember a legritkább esetben vesz majd ilyen matricát, ezért a 10 napos árszinthez legközelebb kell majd meghatározni az árát. A többi kategória ára az infláció mértékével nő majd.

A tanárok felmondásáról azt mondta, hogy a legtöbben hivatástudat miatt maradtak a pályán. Az alacsony bérek problémáját a lehető leggyorsabban oldják meg, ennek következtében pedig a tanárok nem távoznak majd – jegyezte meg. A pedagógusok nagy többségének nincs gondja az életpályatörvénnyel - hangsúlyozta. 

11 hónappal ezelőttrtl.hu2023. július 6. - 11:07

Egy nő helyett két férfi

Egy nő munkáját csak két férfi képes ellátni – ezzel indokolta Gulyás Gergely, hogy miért a két új miniszterre esett a választásuk Varga Judit után. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#költségvetés

Címlapról ajánljuk