Belföld

Olyan kevés a tűzoltó Budapesten, hogy nem tudnák oltani a metrót, ha két helyen is égne

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 7:54

A vidéki nagyvárosok környékén épülő gyárak, például a Debrecen környéki akkumulátorgyárak át fogják csábítani az állami rendszerben dolgozó tűzoltókat a saját csapataikba, mivel sokkal kedvezőbb bért és juttatásokat kínálnak.

Ha Budapesten egyszerre két helyen gyulladna ki a metró, amihez a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást kellene elrendelni, akkor a jelenlegi létszám és eszközpark mellett ezt a fővárosi tűzoltóság hivatásos állománya nem tudná teljesíteni 

mondta el a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A lap cikke szerint egyre kevesebb a tűzoltó Magyarországon, a hivatásosok inkább a vállalatokhoz menekülnek az alacsony fizetés és a veszélyes munka miatt. Salamon Lajos a Népszavának elmondta, hogy „egy kezdő tűzoltó nettó bére nagyjából átlagosan 240-260 ezer forint”, míg 

a vidéki nagyvárosok környékén épülő gyárak vállalati tűzoltóságai négy-ötszázezer forintos szakmunkásbért, és egyéb kedvező juttatásokat kínálnak a tűzoltóknak.

Debrecenben például eddig csak a TEVA gyógyszergyárnak volt saját vállalti tűzoltósága, de az épülő BMW gyárnak, majd a később idetelepülő akkumulátorgyáraknak is szükségük lesz saját csapatra. A BMW-nél már meg is kezdődött a toborzás.

A tűzoltóságok létszáma az alacsony bérek mellett például a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt is csökken, miközben még ruhapénzük sem követi az inflációt, és még biztosításuk sincsen – írta a Népszava.

A Katasztrófavédelem később közölte: határozottan cáfolják azt az állítást, amely szerint tűzoltóegységei ne lennének képesek párhuzamosan két ötös riasztási fokozatot igénylő esetet kezelni. Azt írták: „alamennyi káresethez a meghatározott időn belül megfelelő létszámú tűzoltóegység vonul, az állampolgárok mindenhol biztonságban érezhetik magukat.”

Az RTL Híradó riportja:


Nyitókép: Létráról oltja a lángokat egy tűzoltó a XXIII. kerületben, ahol tűz ütött ki egy autóbontóban 2023. április 28-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

#Belföld#tűzoltóság#létszám#ruhapénz#juttatások#alacsony fizetés#tűzoltók#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk