Belföld

Orbán nem érzi úgy, hogy változtatnia kellene a külpolitikánkon a Prigozsin-lázadás után

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 17:05

Orbán Viktor a Prigozsin-lázadásra is reagált Pozsonyban. Ódor Lajos szlovák államfő szerint nem akarják túlbecsülni, ami Oroszországban történt.

„Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pozsonyban, a visegrádi négyek miniszterelnökeinek találkozója után az Új Szónak, amikor a kormányfőt Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér lázadásáról és annak következményeiről kérdezték.

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök a témával kapcsolatban azt mondta, a hétvégi puccskísérlet után kiderült, Oroszországban valamivel bonyolultabb a helyzet, hiszen a hivatalos hadseregen kívül még egy másiknak is érezhető a jelenléte az országban. A helyzetet Ódor szerint folyamatosan figyelik, nem akarják túlbecsülni.

A V4-találkozó témája volt az illegális migráció kérdése is. Orbán szerint ebben az ügyben a magyar álláspont változatlan. Arra az lehetne a megoldás, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie.

„Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: az EU ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, és sajnos az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

Nyitókép: Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#orbán viktor#pozsony#v4#találkozó#prigozsin-lázadás#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk