Belföld

Elmarasztalták Magyarországot, mert elutasította egy transznemű ember nem- és névváltoztatását

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 14:29

A strasbourgi bíróság szerint hazánk megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transznemű emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét – közölte a Háttér Társaság.

A Transvanilla Transznemű Egyesület ügyfele 2020 előtt kérvényezte a nem- és névváltoztatást. Akkor a hazai hatóságok jogszabályi hiányosságokra hivatkozva elutasították a kérelmét. A ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes alapjogok érvényesülését biztosító eljárási keretek kialakítása az állam feladata és a  Fővárosi Törvényszék egyetért azzal a ténnyel, hogy a kérelmezőt súlyos lelki és egészségügyi kár érte.

A strasbourgi bíróság a mai döntésében megerősítette, hogy az Egyezmény 8. cikke védi az egyén nemi identitását, mint a személy identitásának részét. Ez igaz azokra a transznemű személyekre is, akik még nem vettek igénybe nemi megerősítő kezeléseket vagy egyáltalán nem is akarnak élni ezekkel.

Az Egyezmény 8. cikke a jog gyakorlásába való önkényes beavatkozás tilalmán túl, pozitív kötelezettséget is ró az államra: el kell fogadni a jog hatékony gyakorlásához szükséges intézkedéseket, jogszabályi keretet és a jogorvoslati eljárásokat. A Bíróság megjegyezte, hogy 2020. május 29-től a magyar jog nem teszi lehetővé a születési nem megváltoztatását. 

„A Bíróság megállapítja, hogy a jelen ügy körülményei olyan jogalkotási hiányosságokat és súlyos szabálytalanságokat tárnak fel, amelyek a kérelmezőt a magánéletével és személyes identitásának elismerésével kapcsolatban kínzó bizonytalanságban hagyták. A fentiekben kifejtettek szerint ez a helyzet, amelyért kizárólag a nemzeti hatóságokat terheli a felelősség, hosszú távú negatív következményekkel jár a kérelmező mentális egészségére nézve” – közölték a döntésükben, és hozzátette,

a fenti megfontolások elegendőek ahhoz, hogy a Bíróság megállapítsa, hogy az alperes államban a kérdéses időszakban hatályban lévő jogi keret nem biztosított „gyors, átlátható és hozzáférhető eljárásokat” a transznemű személyek születési anyakönyvi kivonatokon szereplő nemének megváltoztatására irányuló kérelem megvizsgálására.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Belföld#emberi jogok európai egyezménye#strasbourg#transznemű#lmbtq

Címlapról ajánljuk