Belföld

Videón, ahogy a magyar hatóságok átadják Belgiumnak a brazil drogbárót

rtl.hurtl.hu

2023. június 16. 13:55

A férfit lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett a magyar hatóságok csütörtökön átadták Belgiumnak a világ legismertebb brazil kábítószercsempészét, akit tavaly nyáron Magyarországon fogtak el – írja az MTI a rendőrség közleménye alapján.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központtal  közösen tavaly nyáron fogta el az 54 éves brazil drogbárót; az általa vezetett szervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért volt felelős. 

A magyar hatóságok 2022 júniusában kaptak jelzést arról, hogy a brazil férfi Magyarországon tartózkodhat, a Nemzeti Bűnügyi Együttműködési Központ és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – több ország részvételével zajló műveletben – beazonosították tartózkodási helyét, majd a Terrorelhárítási Központ munkatársai hat órán belül elfogták.

A bandavezér ellen Magyarországon a Budapesti Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárást, tekintve, hogy elfogásakor hamis igazolványokat mutatott fel. A férfi egyébként évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd legalább tíz álnevet használt, és ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak.

Elfogása után a drogbáró kiadatási őrizetben volt a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Kiadatása hosszas egyeztető eljárást követően csütörtökön történt meg a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásával. 

A férfit a büntetés-végrehajtási intézetből lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A TEK gépfegyveres munkatársai kísérték, a szállító és kísérő szolgálati gépkocsikat rendőrségi helikopterrel is biztosították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési fejvadászai a férfit a reptér egy hermetikusan lezárt részén adták át a belga rendőrségnek. A belga hadsereg külön gépével szállították át Belgiumba, ahol a bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását, és az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították. 

 

Nyitókép: police.hu

#Belföld#drogbáró#brazil#kábítószer#csempész#drog

Címlapról ajánljuk