Belföld

Törvényjavaslat: ezentúl a férfiak is mehessenek nyugdíjba negyven év munka után

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 14:59

A Jobbik nyújtotta be az erről szóló javaslatot.

Módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik-Konzervatívok a költségvetési törvényhez. Azt szeretnék, hogy negyven munkaviszony után ne csak a nők, hanem a férfiak is elmehessenek nyugdíjba, írja az Infostart.

Ezt többek között azzal indokolták, hogy a szakmunkás férfiak hazánkban annyira sokat dolgoznak, és olyan rossz egészségügyi állapotban vannak, hogy a felük nem éri el a nyugdíjaskort. A módosító javaslatot Ander Balázs jelentette be. Azt mondta:

Negyven ledolgozott év után, főleg ha azt nehéz fizikai munkával, veszélyes munkakörben töltötték, a férfiaknak is kijárna a nyugdíjba vonulás lehetősége, hogy az életükből néhány évet még kiélvezhessenek, azt kedvenc hobbijuknak, vagy éppen az unokáinak szentelhessék.

Hozzátette, hogy egy magyar férfi 11-gyel kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthat. Arról is beszélt, hogy még az EU átlagát vizsgálva is 2 év a lemaradásunk, ráadásul a magyar férfiak 38 százaléka el sem jut odáig, hogy nyugdíjba tudjon vonulni.

Az intézkedés a párt számításai szerint évi kétszáz milliárd forintból megoldható lenne.

Korábban a Reggeliben arról volt szó, hogy nemcsak anyagi szempontból kell előrelátónak lennünk, ha ki akarjuk élvezni a nyugdíjas éveinket, az egészségi állapotunkat is úgy kell alakítani, hogy minél kevesebb problémánk legyen 60 éves korunk után. Kevesebb az egészséges nyugdíjas, mint amennyi lehetne: sajnos ma már nemcsak a férfiak küzdenek szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel ebben a korban, hanem a nők is.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#nyugdíj#korhatár#jobbik#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk