Belföld

Ügyészségi ajánlat a 16 éves Sas Bíborkának: ha lemond a gyülekezéshez való jogáról, felfüggesztik a büntetőeljárást

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 13:35

Az üzenet lényege: békén hagyunk, ha nem tüntetsz. A lány az egyik tüntetésen üres üditőspalackot dobott a rendőrsorfal felé.

Sas Bíborkát, egy 16 éves középiskolai diákot az ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményével gyanúsította meg a május 3-i, a státusztörvény elleni diáktüntetés után, írja a Mérce.

Mint arról beszámoltunk, a tüntetés résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalához vonultak, ahol tömött rendőrsorfal várta őket. Az este folyamán ismét dulakodás kezdődött a rendőrökkel, akik akkor is könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

Sas Bíborka ekkor hajított el – elmondása szerint nem emberre célozva – egy üres műanyag palackot, ami – mint az a Mérce által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvből is kiderül – a sorfalat nem érve esett a földre. A 16 éves lányt ezért hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúsítottjaként idézték be kihallgatásra pár héttel később.

A Mérce szerint a kihallgatáson az ügyész azt ajánlotta fel a diáknak, hogy bizonyos feltételek mellett az állam felfüggesztené a büntetőeljárás lefolytatását, ha bizonyos előírt „magatartási szabályokat” követne a következőkben. 

Mint írják, Bíborka esetében ez a „magatartási szabály” az lett volna, hogy alkotmányos alapjogáról lemondva az ajánlott felfüggesztés egy éve alatt semmilyen tüntetésen nem vesz részt.

A diák nem kívánt lemondani a gyülekezési jogáról, írja a Mérce.

A Híradó beszámolója arról, hogy a május 3-i tüntetésen hogyan fújtak arcba a rendőrök egy diákot:


Nyitókép: RTL

#Belföld#ügyészség#státusztörvény#tüntetés#16 éves#gimnazista

Címlapról ajánljuk