Belföld

Heisler András: A zsinagógákban félelem uralkodik, a kormány szervilizmust vár az egyháztól

rtl.hurtl.hu

2023. május 8. 12:30

A Mazsihisz elnöke szerint „az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad!”

„Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad! A kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a független Mazsihisz-képviselettel szemben” – írta vasárnapi Facebook-posztjában Heisler András, a Magyarország Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. 

A vallási vezető arra a miniszterelnök által gyakran hangoztatott kijelentésre utalt, amely szerint a kormány zéró toleranciát hirdetett Magyarországon az antiszemitizmus ellen. (A hazai kabinetet gyakran támadták ezzel, különösen a Soros Györgyöt ábrázoló plakátok megjelenése után.)

Heisler András szerint a kormányzati politika kettős: „Zsidó temetők megújítása, zsinagógarekonstrukciós program, Izrael-barátság, emelkedett hangulatú megemlékezések, fizikai biztonság. E díszletek között a magyar zsidóság szétverése, hagyományaink és függetlenségünk megszüntetése zajlik” – fogalmazott.

Legyen szervilizmus mindenek felett! Ez a kormányzati elvárás a Mazsihisz vasárnap megválasztandó új elnökétől is

– írta. Szerinte volt már ilyen a történelmemben, akkoriban a zsidók kemény szavakkal elítélték az életéért küzdő Izraelt. „Volt már ilyen, akkor a zsidó tradíciókat a családok életéből kiűzték. A május 14-i Mazsihisz-választáson arról fogunk dönteni, akarjuk-e ezt újra” – tette hozzá.

Heisler András szerint ma a zsinagógákban félelem uralkodik: „félelem a jövőtől, a teljes bizonytalanságtól. Ha nem leszünk erősek, diaszpóránk lassan széthull, és elveszik őseink öröksége. S a gyalázatot követően az EMIH majd magában tombolhat. Ebben azonban tévednek. Mai gyarapodásukkal csak majdani zuhanásuk mélységét növelik. S ha bajban lesznek, ahogy jöttek, úgy fognak innen elmenni, és nem hagynak mást, csak a rombolást és az űrt.”

A Mazsihisz elnöke szerint „amit a chabad lubavicsi identitású EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn”. Hozzátette: „Az EMIH a NER részeként olyan kiváltságokban és védettségben részesül, ami mára teljesen kontroll nélkülivé tette őket. Az összefonódás egyértelmű. Az EMIH zsidó oldalról mindenhol, mindenben igazolja a kormány bármilyen zsidósággal kapcsolatos cselekedetét.”

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#heisler andrás#mazsihisz#választás#zsinagóga

Címlapról ajánljuk