Belföld

Figyelmeztetést adtak ki a várható zivatarok miatt

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 6:35

Tizenegy megyére szól az elsőfokú jelzés, felhőszakadás és jégeső is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton általában napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, ugyanakkor északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet az ország északi felén. Ott záporra, helyenként zivatarra lehet számítani. Az Alpokalja és a Kisalföld térségében intenzívebb zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban zivatarok környezetében, erős vagy akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ figyelmeztetést adott ki 11 megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém, Zala), ezeken a területeken 

heves zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső alakulhat ki.

A déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határ közelében. Délutántól az ország északi harmadán elszórtan zivatarok kialakulása várható. 

Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20–30 mm feletti csapadék, jégeső, illetve 60-70 km/h feletti szél is társulhat. Késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is.

Nyitókép: Varga György/MTI

#Belföld#zivatar#csapadék#figyelmeztetés#országos meteorológiai szolgálat

Címlapról ajánljuk