Belföld

Titkos szélsőjobbos találkozó lesz Budapesten

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 19:52

Szombaton egy titkos helyszínen szélsőjobboldali találkozót tartanak Budapesten. A rendőrség hallgat a rendezvényről.

A hétvégén Budapesten lesz egy rendezvény, amit a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként ír le. Ez lesz május 6-án az European Fight Night – írja a Telex. A rendezvényen 12 ország résztvevői mérik össze erejüket 15 különböző küzdősportban.

Mindezen felül koncertek is lesznek, valamint szélsőjobboldali divatmárkák is ott lesznek.

A cikk szerint a szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, ha valaki mégis megteszi, kidobják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

A Telex szerint a rendezvény szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak.

A European Fight Night nyilvánosan három fő szervezőt nevez meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France.

A cikk szerint elemzők már régóta arra figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra és a vélt ellenségeik elleni támadásokra való felkészülésre használja. Egyes szakértők azt is állítják, hogy az olyan események, mint a European Fight Night, a nemzetközi hálózatépítést és toborzást is elősegítik.

A Bellingcat szervezet – a cikk szerzője – megkereste a rendőrséget azzal kapcsolatban, van-e róla tudomásuk, és tettek-e vagy terveznek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására.

Nyitókép: Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban. Fotó: MTI/Kovács Tamás.

#Belföld#szélsőjobb#náci#fasiszta#találkozó#küzdősport#Legio Hungaria

Címlapról ajánljuk