Belföld

Több tízezer diákot érhet hátrány a kormány késlekedése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 6:29

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa nem érti, hogy a magyar kormány miért nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek az Erasmus-program felszabadításához szükségesek.

Ha július elejéig nem születnek meg a finanszírozási szerződések az Erasmus-programban, akkor az év második felétől veszélybe kerül a modellt váltó egyetemekről jelentkező magyar diákok és oktatók részvétele – írta a Népszava.

Rendkívül aggódom amiatt, hogy kifutunk az időből és a magyar diákok kimaradnak az Erasmus program következő, téli szemeszteréből 

– mondta csütörtökön brüsszeli tudósítóknak, köztük a Népszava és a Szabad Európa újságírójának Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési biztosa. Az osztrák politikus kifejtette, nem érti, hogy a magyar kormány miért nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek a zárolt uniós támogatások felszabadításához szükségesek. Szerinte a Brüsszelben lezajlott számtalan egyeztetés után Budapest pontosan tisztában van vele, hogy mit kell tennie, milyen törvényeket kell beterjesztenie az Országgyűlésben, ahol a kormánynak egyébként világos többsége van.

A Horizont Európa esetében máris veszítenek a kutatók, mivel a pályázatokra folyamatosan lehet jelentkezni, ám számukra tavaly december közepe óta zárva ez a lehetőség. A költségvetési biztos szerint legkésőbb május első felében meg kellene születniük a szükséges jogszabályoknak ahhoz, hogy a nyár közepére elmúljon a veszély a pályázók feje fölül. A törvényeket az Európai Bizottságnak, majd az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek két hónapon belül kell jóváhagyniuk.

Magyarországról még 2020-ban, tehát a Covid idején is több mint 20 ezer diák vett részt a programban. 

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt kérte a magyar kormánytól, hogy:

  • a politikai kinevezettek széles köre távozzon az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból,
  • korlátozzák az eredetileg életfogytig tartó kinevezéseket,
  • határozzanak meg türelmi időt az állami tisztségek viselői számára, mielőtt azok beülnek a kuratóriumokba,
  • valamint hogy az irányító testületek tagjait egyértelmű kritériumok alapján válasszák ki.

Nyitókép: Olivier Hoslet/MTI/EPA

#Belföld#johannes hahn#európai bizottság#erasmus

Címlapról ajánljuk