Belföld

A kormány elárulta, mi a szándéka a Sziget-fesztivállal

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 16:32

Válasz érkezett az LMP frakcióvezető-helyettesének kérdésére, melyben arra volt kíváncsi, hogy a kormánynak szándékában áll-e ellehetetleníteni fesztivált. 

Nemrégiben írtunk arról, hogy Demeter Szilárd magyar könnyűzenéért is felelős miniszteri biztos szerint a Sziget Fesztivál „nagyon könnyen megszűnhet”, ha a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntenek, a Hajógyári-szigetnek a tulajdonukba került részére nem engednek fesztivált. Demeter később arról beszélt, hogy ez egy kontextusból kiragadott részmozzanat volt. 

Állításai szerint lennének ugyan eszközeik arra, hogy bármiféle fesztivált ellehetetlenítsenek a Hajógyárin, ezen most nem gondolkodnak. 

A miniszteri biztos nyilatkozataira reagálva Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdést nyújtott be Csák János kulturális miniszternek. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a kormánynak van-e bármiféle szándéka arra, hogy valóban ellehetetlenítse a népszerű fesztivált. 

Ha Csák János nem is, de végül Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszolt az ellenzéki képviselő kérdésére – vette észre a hvg.hu.

A kormány 2016 óta mintegy 398 fesztivált 3,5 milliárd forinttal támogatott, és még a pandémia alatt sem lehetetlenült el a fesztiválok megrendezésének anyagi lehetősége

– válaszolta Vitályos.

Majd az LMP frakcióvezető-helyettesének figyelmébe ajánlotta a Nemzeti Kulturális Alap honlapját is, ahol a kulturális fesztiválok megszervezésére kiírt idei pályázatok is megtalálhatóak.

A kormányzati szándék egyértelmű és világos a fesztiválok megrendezését és támogatását illetően.

– tett hozzá az államtitkár.

Hogy konkrétan a Szigettel mi a terv, arra nem válaszolt az államtitkár, úgyhogy csak sejthető, hogy a támogatás felemlegetésével arra utalt: nem kívánják ellehetetleníteni.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#sziget fesztivál#demeter szilárd#csák jános#lmp#kérdés#kulturális és innovációs minisztérium

Címlapról ajánljuk