Belföld

Népszava: ingyen vinne több keszthelyi ingatlant egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező kisegyház

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 15:32

Az önkormányzat nemet mondott a kérésre, de kérdés, hogy mi lehet egy esetleges per kimenetele.

Nincs választása az önkormányzatoknak, oda kell adniuk az egyházaknak az ingatlanokat, ahol azok iskolát működtetnek

– mondta múlt héten Gulyás Gergely a Kormányinfón az RTL kérdésére.

El kell menni a legvégéig, ha kell, Strasbourgig is

– mondta erre Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a pénteki RTL Híradóban. Egy hónapja pedig arról tudósítottunk, hogy csak Hódmezővásárhelyen milliárdos értékben kerülhetnek egyházi tulajdonba önkormányzati óvoda- és iskolaépületek, kárpótlásra pedig nem számíthatnak a helyhatóságok.

A Népszava most arról ír, hogy Keszthelyen a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa jelentkezett be két önkormányzati ingatlanért, a város képviselő-testülete azonban egyhangú döntéssel tagadta meg azok átadását.

Az ortodoxok a Kossuth utcai hajdani Helyőrségi Művelődési Otthon emeleti tánctermének és a hozzá tartozó irodának, valamint az Ady utcai városi edzőteremnek az ingyenes átadását kérték egy fővárosi ügyvédi iroda által megküldött levélben. Csakhogy az edzőtermet a keszthelyiek használják, itt gyakorol a tűzoltóság, rehabilitációs foglalkozásokat tartanak szív- és érrendszeri betegeknek is, az ortodoxok által fenntartott iskola naponta csak másfél-három órát foglal le benne.

A keszthelyi képviselő-testület által felkért jogi szakértő szerint az egyházi iskola nem alapvető köznevelési feladatokat lát el a táncteremben sem: a pluszként vállalt alapfokú művészeti oktatás keretein belül tart ott táncórákat. A törvény indoklása azonban nem egyértelmű, így nehéz megmondani, hova vezetne egy esetleges peres eljárás.

A Család Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2010-ben került a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusához, mintegy száz tanuló jár oda. Tanulmányi eredményeik sokkal jobbak az országos átlagnál, de a Népszava által megkérdezettek szerint a politika is megjelenik az iskola falai között, az intézmény erősen jobboldali szellemiségű. Az oda járó diákok után havi mintegy negyvenezer forintos alapítványi hozzájárulást kérnek el.

A lap arra is kitér, hogy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa a 2011-es népszámláláskor mindössze 1701 taggal rendelkezett, és tavaly 721-en ajánlották fel adójuk 1 százalékát az egyháznak. 2016-ban ugyanakkor együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal, egy évvel később pedig megkapták az államtól Budapesten a Múzeum utcai Károlyi-palotát, amelynek udvarán 2021-ben helyezték el új templomuk alapkövét, amihez a kormány biztosított forrást. Az elmúlt években több iskolát is át akartak venni az államtól, de ezek a kísérletek jellemzően megbuktak a szülői ellenálláson.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

#Belföld#egyház#keszthely#ingatlan#ortodox

Címlapról ajánljuk