Belföld

Bíróság: 15 napon belül, kitakarás nélkül ki kell adni az MVM–Mészáros-ügy adatait

rtl.hurtl.hu

2023. április 8. 15:50

Kiderülhetnek a 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatok.

A bíróság a megismételt első fokú eljárás után is azt az ítéletet hozta, hogy 15 napon belül kitakarás nélkül megismerhetővé kell tenni MVM-mel kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatokat, írja a Népszava Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének közlése nyomán.

Tóth Bertalan adatok megismerésére irányuló kérését korábban elutasították, de most a bíróság döntése értelmében megismerhetővé kell tenni az adatokat.

A szocialista frakcióvezető szerint már „több mint két éve titkolózik az Orbán-kormány a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményeiről és az MVM-mel kapcsolatos kormányzati tervek részleteiről”. Tóth Bertalan úgy fogalmaz:

„2021 januárjában fordultam közérdekű adatigénylési kérelemmel a kormányhoz, hogy megtudjam, milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt-vel kapcsolatban.

Ebben az időszakban vette meg ugyanis közpénz-tízmilliárdokért az állami MVM a Mészáros Lőrinc által »legatyásított« Mátrai Erőművet, és ebben az időben hozott a kormány különböző stratégiai döntéseket az MVM-mel kapcsolatban.

– írja Tóth Bertalan a Facebookon.

A labda jelenleg az MVM tulajdonosi jogait gyakorló miniszternek, az energiaügyi tárcát vezető Lantos Csabának a térfelén pattog, akinek 15 napja maradt az adatok átadására.

Nyitókép: A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme - Fotó: MTI / Szigetváry Zsol

 

#Belföld#tóth bertalan#mszp#mvm#mészáros lőrinc#adat#nyilvánosság

Címlapról ajánljuk