Belföld

Kiderült a trükk: így játszhatja ki Szili Katalin és a kormány az összeférhetetlenséget

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 5:20

Szili Katalin tiszteletdíja havi 1,4 millió forint a pécsi egyetem kuratóriumi tagjaként.

Bár Szili Katalin február közepén lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról (2015. március 1-je óta a határon túli autonómiaügyekért felelt), hogy megtarthassa a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát, valójában nem intett búcsút a kormányzatnak. Március eleje óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik, írta meg a 24.hu.

A lap hozzáteszi: hogy pontosan milyen feladattal bízták meg, azt nem tudni, ugyanis sem ő, sem a kormány nem reagált kérdéseikre. Mint írják:

Szili a közösségi oldalán is nyomon követhető közszereplései alapján ugyanazt csinálja március eleje óta, mint korábban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején felszólította a kormányzati tisztviselőket, hogy vagy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről, vagy a kormányzati megbízásukból távozzanak. Négyen, beleértve Szili Katalint is – akinek tiszteletdíja havi 1,4 millió forint a pécsi egyetem kuratóriumi tagjaként –, inkább a kormányzati jogviszonyról mondtak le, és megtartották kuratóriumi állásukat.

A kormány az RTL Híradóval közölte: biztosan változtatnak az alapítványi egyetemek vezetési rendszerén. Szerintük azért nincs még végleges döntés, mert az Európai Bizottsággal egyeztetnek például arról, hogy a miniszterek mellett más politikusokat is kizárjanak-e a kuratóriumokból:


Az Európai Tanács decemberben aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy politikusokkal és kormányzati tisztségviselőkkel vannak tele a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai. Kinyilvánította: addig nem kaphatnak uniós forrásokat, amíg ezen nem változtatnak. Így az alapítványi egyetemek, illetve a diákok és kutatók az Erasmus és a Horizont Európa programhoz sem férhetnek hozzá.

Nyitókép: Kiss Gábor / MTI

#Belföld#szili katalin#erasmus#összeférhetetlenség

Címlapról ajánljuk