Belföld

Kunetz Zsombor: Ez nem egy zseniális manőver a kormánytól, egyszerűen ennyire bénák

rtl.hurtl.hu

2023. március 10. 14:44

Az egészségügyi szakértő szerint elhamarkodott, kontraproduktív lépés volt a kormánytól a kamara megtámadása, Orbán Viktor pedig olyan, mint egy kis köpcös gyerek, akitől elvették az uzsonnáját.

„Orbán Viktor olyan, mint egy kis, köpcös gyerek, akinek elvették az uzsonnáját, aki mindenért toporzékol” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, aki ezzel együtt úgy véli, hogy lehet nyerni a miniszterelnök ellen.

Arra a kérdésre, hogy az orvosi kamara nyerni fog-e, Kunetz azt válaszolta, hogy szerinte már nyert is: öt nap alatt 12 ezren írták alá a nyilatkozatot a kamarai tagság fenntartásáról (a maradók száma azóta a 15 ezret is meghaladja).

Kunetz abban bízik, hogy legalább a tagság 60 százaléka megmarad, és úgy véli, „nagyon buta, 

elhamarkodott, kontraproduktív lépés volt a kormánytól a kamara megtámadása,

ezzel a politikai bosszúval csak azt érték el, hogy a kamarának immár nincs miért finomkodnia. Persze tudjuk, hogy Orbánék nem szoktak félúton megállni” – fogalmazott. 

„Hallani, hogy kormányzati háttérrel esetleg létrejön egy ellenkamara, de a Magyar Orvosi Kamara önkéntes alapú működése továbbra is szilárd alapot jelent a szakmaiság képviseletére” – mondta a lapnak. 

Kunetz szerint az orvosok nagy része alapvetően jobboldali beállítottságú, sokan közülük oda is szavaznak, de az, amit a kormány a kamarával művel, még őket is felháborította. „Több olyan konzervatív világnézetű orvost ismerek, akik erős kampányt indítottak a bent maradás mellett” – magyarázta. 

Kunetz szerint a kormány által tervezett strukturális átalakítások nem tudnak megvalósulni, ugyanis elég hamar kiderült, hogy amiként eltervezték az átalakítást, az úgy kivitelezhetetlen. 

Ez váltotta ki a félelmet a kormányban: ijesztő lehetett azzal szembesülniük, hogy Győr-Sopron-Moson megyében egyetlen háziorvos sem volt hajlandó részt vállalni az ügyeleti rendszerből. Az a térség a Fidesz fellegvára, ahol egy Borkai Zsoltot simán megválasztott a város a botránya kirobbanása után, s ahol az Audi letelepedéséért eleve a Fidesznek hálásak. Na, ott egy orvos sem írt alá. 

Nincs mit szépíteni, a kormány ezt elbénázta. Szó sincs arról, hogy a háborús, inflációs krízis közepette, amelyekkel szemben tehetetlen, talált magának egy nyerhető belpolitikai csatát a kamarával szemben. Ez nem egy zseniális manőver, egyszerűen ennyire bénák – tette hozzá. 

A Házon Kívülnek nemrég háziorvosok jellemezték az ügyeleti rendszer átalakítását és a kamara legyalulását. Egyikük úgy fogalmazott, most kapta meg az egészségügy a kegyelemdöfést:

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#kunetz zsombor#orbán viktor#mok#magyar orvosi kamara#egészségügyi szakértő#orvosok#orvostársadalom

Címlapról ajánljuk