Belföld

Freedom House: Magyarország újabb három helyet esett vissza a világ demokráciáinak rangsorában

rtl.hurtl.hu

2023. március 10. 10:41

A jelentés több problémát is felsorol, így például a szűk pórázra kötött sajtót, a független intézmények bedarálását, a bűnüldöző rendszer kézi vezérlését, a rasszizmust és az elnyomást.

A magyar politikai rendszer csupán részlegesen szabad, hibrid rezsim – derült ki a Freedom House immár ötvenedjére összeállított demokrácia indexéből. A HVG360 cikke szerint Fidesz-KDNP kormánya által kialakított államszerkezet jelenleg a 66. helyen van a vizsgált 195 ország között. 

A szervezet idei jelentésében aprólékosan veszi végig a magyar demokrácia betegségeit: a szűk pórázra kötött sajtót, a független intézmények bedarálását, a bűnüldöző rendszer kézi vezérlését, a rasszizmust és az elnyomást.

A jelentés külön kiemeli, hogy a hatalom olyan változtatásokat vitt keresztül az utóbbi tizenkét évben, 

  • amivel jelentősen megerősítette befolyását a független intézmények fölött, ideértve a bíróságokat, vagy akár a médiát is. 
  • Menekült- és LMBTQ-ellenes törvények készültek.
  • Olyan törvényeket fogadtak el, amelyek gátolják az ellenzék, 
  • a szabad sajtó, 
  • az egyetemek 
  • és a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek munkáját.
  • Romlott a választási rendszer szabadsága is, hiszen a független megfigyelők szerint a szabályok aránytalanul kedveznek a kormánypártoknak, kedvezőtlenül hatnak ki az államfő és a miniszterelnök megválasztásának szabadságára és tisztességére. 
  • Kézben tartja az Állami Számvevőszéket is, így az büntetett több ellenzéki szervezetet, miközben a Fidesznél átsiklott hasonló elszámolási anomáliákon, mint amikért az ellenzéket megütötte.
  • A koronavírusra hivatkozva három éve veszélyhelyzetet rendeltek el, majd újabb veszélyhelyzetet vezettek be az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, a folyamatos veszélyhelyzetek alatt pedig rendeletekkel irányítja a kormány az országot – olyan kérdésekben is, amiknek semmi közük a járványhoz vagy az ország biztonságához.

A jelentés szerint a korrupció továbbra is súlyos probléma Magyarországon, de ha felső körök is érintettek benne, akkor a legtöbbször nem kerül nyilvánosságra, mert a Fidesz ellenőrzi a bűnüldöző szerveket is a jelentés szerint. 

A romák sorsa a széles körű diszkrimináció, kirekesztés, erőszak és szegénység. A munkaerőpiaci elhelyezkedésnél sokszor hátrányos elbánásban részesülnek a nők is. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#freedom house#jelentés#lista#demokrácia

Címlapról ajánljuk