Belföld

Spiegel: Orbán az egészségügy és az oktatás helyett választási ajándékokra költ

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 6:19

A német lap arról ír: hogy aki szembeszáll Orbánnal, annak elnyomásra kell számítania.

A német Spiegel a Magyar Orvosi Kamara szétverése kapcsán írt elemzést Orbán Viktor a középosztályt érintő politikájáról.

Felelevenítik, hogy múlt héten az országgyűlés fideszes többsége megszüntette a kötelező kamarai tagságot az orvosok esetében. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


„Annak fényében, amit az autokrata (Orbán Viktor – a szerk.) már eddig megtett a magyar demokráciával, a szakmai szövetség elleni csapás csak egy részlet, amely azonban sokat elárul a budapesti autokrata vezette »illiberális demokrácia« jellegéről: Orbán Viktor ahelyett, hogy iskolákba és klinikákba fektetne be, inkább választási ajándékokat osztogat. Az ország közszférája alulfinanszírozott – és aki szembeszáll vele, annak elnyomásra kell számítania” – fogalmaz a szerző. 

A lap szerint az orvosszakma bosszúnak tartja Orbán támadását: az egészségügyi őszi átalakításakor ugyanis az orvosi kamara átgondolatlanságként bírálta a tervet. A Fidesz mégis keresztülvitte a tervet nélkül, hogy az orvosi kamara által javasolt módosítások közül egyet is figyelembe vettek volna, áll a cikkben.

A kormány azzal vádolja az orvosokat, hogy a saját érdekeik miatt obstrukciót folytatnak. Az orvosi kamara elnöke, Kincses Gyula szerint viszont az orvosi kamara elleni brutális támadás hazugságokon alapul.

Orbán Viktor atomizálni akarja a társadalmat

– mondta a Spiegelnek Hegedüs Dániel, a berlini German Marshall Fund Magyarország-szakértője, aki szerint az olyan önszerveződések, mint az orvosoké, nem illenek bele a Orbán rendszerébe. Hiszen mindenekelőtt a társadalom középosztálya lehet az, amely ellenállást szervez az autokratával szemben.

A lap emlékeztet a tavalyi, a KATA adónem kivéreztetése elleni tüntetéssorozatra. Ezt követték a tanárok és diákok, akik hónapokig tiltakoztak a rossz bérezés, a leromlott iskolaépületek és a nacionalista színezetű tananyag ellen.

A cikk szerint Orbán mindent megtett, hogy a középosztálybelieket sok pénzzel megnyugtassa: különösen a tavaly tavaszi választások előtt osztogatott ajándékokat. Példaként hozzák a rezsicsökkentés, az élelmiszereket érintő ársapkákat és a fiatal szülők esetében a hiteleket. Még az szja-t is visszatérítette a kis- és közepes keresetűeknek, a lap szerint „a hűségesen gondoskodó honatya nagy gesztusával, aki – ahogyan ő fogalmazott –el akarja hárítani a szerencsétlenséget a magyar családoktól”.

Emlékeztet a szerző, hogy az infláció Magyarországon elérte az uniós csúcsot, meghaladta a 24 százalékot. „A fiatal tanárok például arra panaszkodnak, hogy már nem engedhetik meg maguknak, hogy a városokban éljenek. Orbánnak nincs pénze további pénzinjekciókra. Ez azért is van, mert Brüsszel nem hajlandó több tízmilliárdos covid- és strukturális támogatásokat kifizetni. Az ok: kétségek a magyar demokrácia és a jogállamiság állapotával kapcsolatban.”

A Népszava cikke alapján írnak arról, hogy a ezek a pénzek most valószínűleg még távolabb vannak. Mert ahhoz, hogy mégiscsak felvegye a milliárdokat, Orbánnak meg kellett ígérnie, hogy a jövőben különösen átláthatóan fog eljárni. Például a társadalommal folytatott társadalmi egyeztetés révén a törvényeket elfogadása előtt. „Orbán parlamenti frakciója azonban hétfőn beterjesztette az orvosi kamaráról szóló paragrafusokat, és kedden el is fogadta azokat” – emlékeztet a Spiegel.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI

#Belföld#orvosok#mok#orbán viktor

Címlapról ajánljuk