Belföld

A MOK szétverése után megszólalt a Magyar Orvosok Szakszervezete

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 6:53

Alig 24 óra alatt szüntették meg az orvosok kötelező kamarai tagságát, a szakszervezet most kéréssel fordult a tagjaihoz.

„Valamennyi tagunkat arra kérjük, maradjon tagja az orvosi kamarának, és minél több kollégáját biztassa ugyanerre” – mondta a  Népszavának Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke.

Arra is kérjük őket, hogy segítsenek összegyűjteni a kamarai tagságot fenntartó nyilatkozatokat

– fogalmazott.

A szakszervezet közleményt is kiadott: megdöbbenve értesültek az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete elleni támadásról, és szolidaritást vállalnak a kamara tagságával, elnökségével. Mint írták, a kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit.

A Független Egészségügyi Szakszervezet közleményben áll ki a kamara jogfosztása ellen. Mint írták: „Megütközéssel értesültünk a magyar orvosok közösségét képviselő Magyar Orvosi Kamarát érintő parlamenti döntésről. Úgy gondoljuk, hogy a munkavállalókat és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.”

Kedden a parlament kormánypárti többsége elfogadta a törvényt, amely megszünteti a kötelező orvoskamarai tagságot.


A törvény szerint a jövőben a magyar orvosi kamarai (MOK) tagság nélkül is végezhető orvosi tevékenység. Csak az marad a köztestület tagja, aki 30 napon belül ezt írásban megerősíti. A többiek automatikusan elveszítik tagságukat, számukra vissza kell téríteni a már befizetett tagdíjukat is.

A jogszabály a folyamatban lévő és a jövőbeli etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezi át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódexet illetően. 

A tárca a lépést azzal indokolta korábban, hogy a MOK az új ügyeleti szerződés bojkottjára vonatkozó felhívása a betegek egészséghez való alapjogát sérti. A MOK szerint a kormány az '50-es éveket idéző koncepciós eljárást indított ellenük:


Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#mok#egészségügy#orvos

Címlapról ajánljuk