Belföld

A fiatal Orbánnal és '56-os felvételekkel emlékezik az orosz-ukrán háborúra az amerikai nagykövet

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 15:44

Pressman szerint az ukránok álmai nagyon hasonlítanak a magyarokéira.

David Pressman amerikai nagykövet a Twitteren emlékezett meg az orosz-ukrán háború kitörésének egyéves évfordulójáról, komoly magyar párhuzamokat bemutatva.

A nagykövet videójában elsőként arról beszél, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei több mint harminc éve dolgoznak együtt egy közös álomért: az egységes, szabad és békés Európáért. Számos ország, köztük Magyarország is részesedhetett a közös sikerekből – mondta.


Utána a háború kitöréséről, illetve a borzalmairól beszél, majd az ukránok jogos követeléseiről, amelyek hasonlóak, mint amit a magyarok követeltek 1956-ban. 

Megvédik országukat, kiállnak a szabadságukért és – végső soron – az átfogó, igazságos és tartós békéért

 
– mondja Pressman, majd hozzáteszi: ehhez megérdemlik teljes körű támogatásunkat. Nemcsak azért, mert ez így helyes, hanem azért is, mert erre az álomra ráismerünk.

Mindezek mellé a felvételen – hogy mindenki megértse – egy ruszkik haza feliratot láthatunk, majd feltűnik az a fotó, ami Nagy Imre újratemetésén készült Orbán Viktorról. Ugyebár ez volt az a beszéd, ahol a miniszterelnök követelte, hogy az orosz csapatokat vonják ki Magyarországról.

Nyitókép: Ruszkik haza felirat 1956-ból. Fotó. Twitter/Ambassador David Pressman.

#Belföld#david pressman#1956#orosz-ukrán háború#amerikai nagykövet

Címlapról ajánljuk