Belföld

Paár Attila stadiont, plázát és hotelt is vett, a 8,2 milliárd helyett csak 820 milliót kellett kifizetnie

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 6:01

Egy jelzálogkövetelést számítottak be a tranzakció során.

Papíron 8,2 milliárdos ajánlattal vitte el az egykori Quaestor-vagyon darabjait Paár Attila, a West Hungária Bau (WHB) tulajdonosa, de ténylegesen csak 820 millió forint körüli összeget fizetett be – írta a 24.hu a tranzakcióról szóló szerződésre hivatkozva. 

A cikk szerint Tiborcz István korábbi üzlettársa a Barlinek Kft.-n keresztül ezért a pénzért egyebek mellett a következő ingatlanokat szerezte meg: 

  • az ETO 14 ezer férőhelyes futballstadionját, 
  • annak szomszédságában egy négyszintes bevásárlóközpontot 
  • és egy jól menő szállodát.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) árverésén Paár Attila cégének, a Barlinek Kft.-nek a kikiáltási ár 10 százalékát kellett csak befizetnie, 7,4 milliárdot pedig egy jelzálogkövetelés fejében „megfizetettnek” nyilvánítottak. 

Ráadásul a 24.hu szerint a milliárdos cége még ezt a 10 százalékot is visszakaphatta más forrásból, sőt az ügylet végén a zsebében maradt még egy körülbelül 10-11 milliárd forintos jelzálogkövetelés is, amit a csődbe ment Quaestor-csoport felszámolásában később még érvényesíthet. 

Mindehhez csupán az kellett, hogy időben megszerezzen az egyszemélyes kft.-t, az ajánlatot tevő Barlinek Kft.-t. Ez a vállalat ugyanis korábban megvásárolta az ETO-ingatlanokra bejegyzett bedőlt hitelt, a 24.hu szerint 2,4 milliárdért. Az így megszerzett adósságot az árverés után beszámították a vételárba.

Nyitókép:  Krizsán Csaba/MTI

#Belföld#quaestor#paár attila#licit#árverés#eto

Címlapról ajánljuk