Belföld

Bács-Kiskunban kilövési engedélyt adtak ki a hódokra, az elsőből pörkölt lett

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 19:42

Tíz hódot lehet kilőni, a tiszaalpári polgármester azt javasolta, hogy a vadászegyesület főzze meg őket. Állítólag a húsa olyan, mint a borjúé, vagy a bárányé.

Jelentős károkat okozanak a hódok a Bács-Kiskun vármegyében a Szikrai Holt-Tiszán, az Alpári Holtág területén, valamint a lakiteleki Tőzegbányánál is, rengeteg fa esik áldozatul az állatoknak – derült ki a Baon.hu riportjából. A cikk szerint mindegy, hogy vékony, vagy vastag törzsű a fa, a hódok bármelyiket elintézik.

A helyiek szerint a horgászokat is veszélyeztetik a vízpart mellé ültetett megrágott fák.

A helyzet súlyossága miatt a tiszaalpári önkormányzat kérelmet nyújtott be a rágcsálók gyérítésére és végül 10 hód kilövésére kaptak engedélyt a Kiskunsági Nemzeti Parktól. Azzal indokolták, az eurázsiai hód állományszabályozása nem sért természetvédelmi érdeket, mivel nem veszélyezteti a faj állományának fennmaradását.

A tízből négy már megvan, Popper Zsolt helyi halőr és vadász ejtette el mindegyiket. Az első kilőtt hódból pedig pörkölt is készült, Vancsura István tiszaalpári polgármester javaslatára. Ő azt mondta, a kilőtt állatokat a vadászegyesület főzze meg, és aki enni akar belőle az kóstolja meg.

Aki evett belőle azt mondta, hogy a húsa olyan mint a borjúé, vagy a bárányé.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#hód#kilövés#tiszaalpár#bács-kiskun megye#holt-tisza

Címlapról ajánljuk