Belföld

Megúszhatja a börtönt a volt jobbikos EP-képviselő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 9. 17:50

A kémkedésért öt évre ítélt volt jobbikos EP-képviselő valószínűleg még mindig Moszkvában él, ahonnan nemigen jön haza, hogy börtönbe vonuljon.

Bár szeptemberben jogerősen öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság Kovács Bélát, a Jobbik volt EP-képviselőjét, minden jel arra utal, hogy a KGBéla néven elhíresült politikusnak esze ágában sincs börtönbe vonulni.  

Az Európai Unió elleni kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat hamisítása miatt bíróság elé állított Kovács Bélát távollétében ítélték el. Kovács jelenleg is Moszkvában él és dolgozik: egykori egyetemén, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében oktat nemzetközi kapcsolatokat.

A Blikk cikke szerint Kovács Béla gyakorlatilag eltűnt a magyar hatóságok elől. Orosz származású felesége az elmúlt hónapokban többször járt Magyarországon, így a Pilisben lévő házukban is, de Kovács Béla, aki ellen rendőrségi körözés van érvényben, nem lépte át a határt.

Kovács Béla az ügyvédjével sem tartja a kapcsolatot. Bólyai János szerint ügyfelének nem igazán kell attól tartania, hogy Oroszország kiadná őt a magyar igazságszolgáltatásnak:

A kiadatástól gyakorlatilag nem kell tartania. Egy ország csak akkor adhat ki egy körözött állampolgárt, ha a terhére rótt bűncselekmény az adott országban is bűntettnek minősül. Kovács Bélát viszont az Európai Unió elleni kémkedés vádjával ítélték el, ami Magyarországon kívül egyetlen más országban sem bűncselekmény. Így nincs olyan állam, amely szabályosan kiadhatná.

Bólyai szerint Kovács Béla így akár meg is úszhatja a börtönt, pláne ha magasabb szinteken egyedi alku is született vele kapcsolatban.

Anton Bendarzsevszkij, a poszt-szovjet államok politikai és gazdasági szakértője a Blikknek ezzel egyetértve úgy fogalmazott, hogy Oroszország segíti azokat a külföldieket, akik támogatják a kormány politikáját, és ennek hangot is adnak.

Az egyik legismertebb eset Edward Snowdené, a volt CIA alkalmazott, aki miután nyilvánosságra hozott egy sor szigorúan titkos megfigyelési dokumentumot, az oroszokhoz szökött. Ott pedig értékes erőforrássá vált, rendszeresen felhasználja a helyi média, gyakorta nyilatkozik is.

Bendarzsevszkij szerint Moszkva szükség esetén megvédi Kovácsot is, ezzel jutalmazva korábbi kémtevékenységét.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#kgbéla#kovács béla#kémkedés#ítélet#letöltendő#fegyház

Címlapról ajánljuk