Belföld

Ötödével kevesebb adomány futott be karácsony előtt a karitatív szervezetekhez

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 5:52

Ezzel párhuzamosan a segítséget kérők száma jelentősen nőtt.

Csaknem 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyi évhez képest a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein. Ezzel párhuzamosan a segítséget kérők száma jelentősen nőtt – írta a Népszava

A lap által megkeresett szervezetek munkatársai kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy ennek egyik fő oka az infláció és a válság, amely hatással volt egyéni élethelyzetekre, lehetőségekre. 

Nem feltétlenül az adományozási szándék csökkent, sokkal inkább az adományozók lehetőségei szűkültek be.

A folyamatosan kampányoló szervezetek adományainak 30-40 százaléka, másoknál 80-90 százaléka advent idején érkezik be. A Baptista Szeretetszolgálat tapasztalatai szerint jelentős különbség alakult ki a főváros és a vidék között. Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, míg vidéken drasztikusat esett. Az idei évben örülnek, ha 35 ezernyi cipősdoboz összejön, míg a korábbi években 50 ezer körül volt ez a szám.

Nem csak a dobozok száma kevesebb, a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen megnőtt. Míg tavaly körülbelül 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezer, ami azt jelenti, hogy most olyanok is kérnek, akik eddig adtak. „Mégis az a legmegdöbbentőbb, hogy egy fővárosi iskola tanítónője is felkeresett minket, hogy segítséget kérjen. Idén már nem tudta maga megoldani, hogy meglepje a halmozottan nehéz helyzetben élő gyerekeket” – mondta Bögös Edit, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa.

Nyitókép: Fényfestés a Cipősdoboz akció zárásának alkalmából a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjának épületén 2020. december 21-én – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#adományozás#adakozás#advent#válság#Gazdaság

Címlapról ajánljuk