Belföld

Karsai László történész üzent Gyurcsánynak: Orbán nem náci, hanem kleptokrata

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 12:55

Karsai nem vitatja a DK érveit, de nem ért egyet azzal, hogy a jelenlegi Magyarország fasiszta rendszer lenne, ehelyett „Orbán uralma egy korrupt, önkényuralmi kleptokrácia”.

Mi is hírt adtunk arról, hogy Gyurcsány Ferenc lenácizta Orbán Viktort, aztán 12 pontban indokolta meg, hogy szerinte miért helyes kifejezés ez a miniszterelnökre. Erre reagált most Karsai László történész a Klubrádió adásában.

Szerinte „fasisztázni, nácizni a XX. században ragadt elemzők szoktak, és ha Gyurcsány 12 pontját szemináriumi dolgozatként adta volna le, akkor azt mondaná rá, hogy ez nem sikerült”.

Karsai nem vitatja a DK érveit, de nem ért egyet azzal, hogy a jelenlegi Magyarország fasiszta rendszer lenne. Azt mondta, hogy 

Orbán uralma egy korrupt, önkényuralmi kleptokrácia, de nem tartok attól, hogy ez után a beszélgetés után bekopogtatnak hozzám, családostól elhurcolnak egy táborba.

Úgy véli, hogy ma már jobb módszer a fasizmus helyett az autoriter vezetők számára az intézmények kiüresítése, a sajtó megszállása, miközben meghagynak bizonyos szabadságjogokat. „Ha fasisztázunk, azzal relativizáljuk, hogy ki is az igazi fasiszta” – tette hozzá.

Nyitókép (archív): Fischer Zoltán / MTI

#Belföld#karsai lászló#orbán viktor#gyurcsány ferenc#náci#fasiszta#kleptokrata#történész

Címlapról ajánljuk