Belföld

Szőke Gábor Miklós a szobrait kritizáló György Péternek: Komolyan gondolod, te seggfej?!

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 19:29

Nem viselte túl jól a kritikát a mostanában sok állami megbízást teljesítő művész.

Hosszú cikket közölt nemrég a Telex a NER-közeli Szőke Gábor Miklós képzőművészről, aki többek között a Vadászati Világkiállítás agancskapuját, a Groupama Aréna előtt álló Fradi Sast, a Pénzmúzeum aranyvonatát és a jegybank csodaszarvasát alkotta. 

Szőke művészetéről a lap megkérdezett egy művészettörténészt, egy szobrászt, egy tájépítészt, egy építészt és magát Szőkét is megkérdezte. 

Ebben a cikkben Szőke Gábor Miklós azt mondta, alapvetően nincs problémája a nagy megmondóemberekkel és azokkal, akik művészettörténészként teszik ezt, de fontosnak tartja, hogy szakmai megalapozottság és művészeti ismeret legyen a háttérben. „Néha a következetesség sem árt, ha például a kátrányból készült Dante-szobraimat és a külföldre rozsdamentes acélból készült köztéri szobraimat magasztalja, akkor utána ne írja azt rá néhány évre, hogy minden munkám egy kaptafa. Amúgy miért ne készíthetnék egész életemben mondjuk csodaszarvasszobrokat? Ez szintén nem esztétikai kérdés, nem kéne összemosni.

Én elfogadom azt is, hogy az én munkáimról általában mindig mindenkinek van véleménye, és hogy a művészetem nem közömbös, az alapvetően egy jó dolog.

Csakhogy ebben a cikkben György Péter esztéta, médiakutató, egyetemi tanár arról beszélt, amikor a Szőke-jelenségről kérdezték, hogy:

Az állatoknak van egy mitikus vagy kulturális kötődésük az emberi társadalomhoz – ez lehet gazdag, bonyolult és fontos. Szőke köztéri tárgyaiban semmi nyomát nem látom a tudásnak vagy kötődésnek, amely az ember-állat közti viszonyokat újradefiniálná, megkérdőjelezné vagy bármit kezdene velük.

Szőke ezt a mondatot átemelve a saját Facebook-oldalán reagált. Ezt a 444.hu szúrta ki. A képzőművész beidézte György Péter nyilatkozatát, majd azt írta:

Hm érdekes gondolatok..🤔 Komolyan gondolod, te seggfej?! 😅💩

Nyitókép: MTI/Varga György

#Belföld#szőke gábor miklós#György Péter#állatos szobor#kritika

Címlapról ajánljuk