Belföld

Navracsics Tibor: Szerencsétlen lépést tett az amerikai nagykövet

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 8:23

Szerinte elképzelhető, hogy az Európai Bizottság további feltételeket fogalmaz meg Magyarországgal szemben, ez szerinte „belefér az időbe”. 

Várhatóan a szerdai ülésén dönt a kormány az újabb ársapkák bevezetéséről – jelentette ki az ATV-nek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy pontosan mely termékeket érinti majd a szabályozás.

A fideszes politikus az interjúban egyebek mellett azt mondta:

  • Az jó hír, ha valóban november 22-én dönt az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmusról. Abban bízik, hogy a menetrend szerint tovább tudnak haladni a tárgyalásokkal, és az év végére meglesznek azok a megállapodások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós pénzekhez.
  • Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság további feltételeket fogalmaz meg Magyarországgal szemben, ez szerinte „belefér az időbe”. 
  • Az újjáépítési alappal kapcsolatos tárgyalások során előkerült az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács közötti hatáskörmegoszlás ügye, de ezt a miniszter nem tartja kardinális kérdésnek. Szerinte ezek inkább olyan politikai pontok, amelyeket a Bizottság fel akar mutatni az EP-nek, hogy „íme, ezt is elértük Magyarországgal szemben”.
  • A bírók nagyköveti látogatásáról azt mondta, hogy ezt a nagykövet oldaláról látja szerencsétlen lépésnek. Úgy vélte, David Pressmannek meg kellett volna gondolnia, hogy megfelelő lépés-e akkor találkozni a két bíróval, amikor az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait hangoztatja. Az is aggályos szerinte, hogy azelőtt jött létre a találkozó, hogy a kormány tagjaival találkozott volna a nagykövet.  
  • Nagyjából helytálló az a számítás, amely szerint a pedagógusok béremelésére 1200 milliárd forintot szánnak, ebből 630-650 milliárd lenne uniós pénz. Így érnék el 2025-re a diplomás bér 80 százalékát. 
  • Arra a kérdésre, hogy egy tízes skálán hányasra értékelné az EU és Magyarország közötti bizalmi indexet, azt mondta: egy hetes-nyolcas körülinek. Hozzátette: vannak fenntartások.  

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

 

#Belföld#navracsics tibor#interjú#európai unió

Címlapról ajánljuk