Belföld

Jogállamiság: Malawi, Panama és Kazahsztán is előzi Magyarországot a rangsorban

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 13:56

Továbbra is tart a globális jogállamisági recesszió. A World Justice Project friss rangsorában az országok kétharmada lecsúszott, Magyarország négy helyet rontott tavalyhoz képest.

Továbbra is tart a globális jogállamisági recesszió. A tekintélyelvű tendenciák – így a végrehajtó hatalom gyengébb ellenőrzése, a média elleni támadások – világszerte jellemzőek, ám kevésbé elterjedtek, szélsőségesek, mint tavaly. Ezekre a megállapításokra jutott a World Justice Project (WJP) 2022-es jogállamiság-vizsgálata, amely évről évre közzéteszi a jogállami elvek országonként megállapított szintjét, derül ki a 24.hu cikkéből..

A WJP 140 országban felvett adatai alapján a jogállamiság az ötödik egymást követő évben romlik világszerte. Az emberiség fele, 4,4 milliárd ember él olyan országokban, ahol tavaly csökkent a jogállamiság. A jelentés szerint 2021-ben, a pandémia idején a kormányok olyan vészhelyzeti hatásköröket gyakoroltak, amelyek korlátozták a polgári szabadságjogokat, megkerülték az átláthatósági mechanizmusokat, és ez zavart okozott az igazságszolgáltatás működésében. 

A WJP 2022-es jogállamisági indexének első helyezettje Dánia, amelyet Norvégia, Finnország, Svédország és Hollandia követ. A legalacsonyabb pontszámot elérő országok: Venezuela, Kambodzsa, Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Haiti.

A saját körünkben az utolsók vagyunk

Magyarország általános jogállamisági indexe alapján a világ 140 országa közül a 73. helyen áll, négy hellyel hátrébb, mint egy évvel korábban. 

Regionálisan Magyarország a 31. helyen áll az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és Észak-Amerika 31 országa közül, és az úgynevezett magas jövedelmű országok között is utolsó lett. 

A globális rangsorban az idei 73. helyet meghatározó általános index különböző faktorokból állt össze. A Blikk kigyűjtötte Magyarország néhány érdekesebb helyezését:

  • kormányzati hatáskörök korlátozása (121. hely),
  • korrupciómentesség (60.hely),
  • nyílt kormányzás (95. hely),
  • alapvető jogok tisztelete (70. hely),
  • biztonság (12. hely),
  • szabályozás végrehajtása (95. hely),
  • polgári igazságszolgáltatás (102. hely),
  • büntető igazságszolgáltatás (67.hely).

A listát itt nézheti meg, a 73. helyen álló Magyarországot többek között megelőzi Malawi, Panama, Kazahsztán és Mongólia is.

Nyitókép: Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#jogállamiság#lista#korrupció#átláthatóság

Címlapról ajánljuk