Belföld

Ellentüntetők várták Orbán Viktort, aki szerint a Nyugat árulása miatt fulladt tragédiába 1956

rtl.hurtl.hu

2022. október 23. 11:18

Zalaegerszegen tartott ünnepi beszédét a miniszterelnök erős vidék-Budapest ellentét felrajzolásával kezdte, majd levezette, hogy lényegében a Nyugat tehet arról, hogy Magyarország negyven évig szenvedett a szovjet prés alatt. A városban ellentüntetők is várták a beteg, köhögő kormányfőt.

„A bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni, ahogy ők mondják, »csak« Zalaegerszegen” –  mondta Orbán Viktor október 23-án Zalaegerszegen, a Mindszentyneum nevű intézmény megnyitóján. A miniszterelnök idén a nemzeti ünnepen Budapesten nem vesz részt hivatalos programokon, ehelyett a Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadásán szólal fel.

A helyszínen a Blikk szerint ellentüntetők gyülekeztek a szombat délelőtt, sípokkal várták Orbánt, azonban a rendőrök senkit nem engedtek a helyszín közelébe. A miniszterelnök látványosan beteg volt, alig volt hangja, köhögött.

Orbán Viktor a zalaegerszegi beszédét Dr. Mart Gyula történetével indította, aki bár ellenzéki jelölt volt, még a rendszerváltás előtt bejutott az országgyűlésbe. A miniszterelnök szerint tehát 1989-ben a zalaiak az elsők között mondtak ítéletet a kommunista rezsim felett, hónapok után pedig meg is bukott a rendszer.

A baloldaliak nem értik, hogy 1956 nem egy város, hanem az egész nemzet forradalma volt – mondta Orbán Viktor.

A nagy magyar katolikus egyházfők prófétaként vezették a magyarokat, Mindszenty József is ilyen próféta volt, aki 1956-ban is utat mutatott a magyaroknak. A magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségünk van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a börtönből – folytatta. „Méltók akarunk lenni Mindszenty Józsefhez, ezért felavatjuk a Mindszentyneumot” – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint 1956-ban Magyarországnak esélye volt kivívni a függetlenséget, minden ésszerű feltétel adott volt az erőszakmentes átmenethez. Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között, 1955-ben lett független Ausztria. Orbán értelmezése szerint a forradalmárok azt remélhették, hogy a szovjetek is belátták, vérontással nem lehet felépíteni egy birodalmat.

Ha a Nyugat nem árul el minket, 1945 után már másodjára, akkor sikerrel járhattunk volna

– mondta Orbán. A szovjetek meggondolták magukat, visszatértek 35 évre, és egy kommunista bábkormányt hoztak létre.

Orbán szerint 

a Nyugat elintézett minket annyival, hogy kikerültünk 1956-ban a Time magazin címlapjára, majd negyven évre otthagytak bennünket a szovjet prés alatt. 

A miniszterelnök szerint csak a magyarok védhetik az igazságukat a fenyegetés ellen. 1990-ben visszaszereztük a szabad Magyarországot, ez pedig azt jelenti, hogy akárki is akar a magyarok nyakára ülni, az bukásra lesz ítélve.

Orbán a beszéde végén már konkrétan is aktuálpolitizált. Szerinte jelenleg az országot keletről a háború, nyugatról a gazdasági válság, délről pedig a migrációs válság fenyegeti. Magyarországnak az a szerencséje, hogy nem a baloldal van kormányon, mert a nemzeti kormány nem ijed meg, hanem képes megvédeni az országot a veszélyekkel szemben – mondta. Beszédét azzal zárta:

Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékből, hol a brüsszeli magaslesről lőnek. Ugyanott fogják végezni, ahol az elődeik.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#zalaegerszeg#október 23.#1956#mindszentyneum#beszéd

Címlapról ajánljuk