Belföld

Kitúrhatták állásából a kirúgott brüsszeli magyar diplomatát, aki méltánytalannak nevezte a döntést

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 15:36

Baranyai Gábor minden jogi eszközzel vissza fog vágni.

„A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel” – mondta a 444-nek Baranyai Gábor, a brüsszeli magyar diplomácia egyik vezető tisztségviselője, akit váratlanul elbocsátottak és alig másfél órát adtak neki arra, hogy összepakoljon és távozzon az ottani magyar nagykövetségről.

Baranyai Gábor, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövete volt, azaz ő volt az EU-hoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője. A 444 információi szerint a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarták venni a távozásra. Közös megegyezéssel távozott volna, de Baranyai ezt nem fogadta el, erről pedig több kollégájának is beszámolt.

A portál úgy tudja, Baranyai eltávolításának alapvetően két oka lehetséges: egyrészt felettese, a Coreper II. nagyköveti státuszban lévő Stelbaczky Tibor idén júniusban lemondott a posztjáról, mert sajtóhírek szerint 

túlzásnak érezte az Orbán-kormány konfrontatív politikáját az EU-val szemben. 

Baranyait Stelbaczky hívta a brüsszeli képviseletre dolgozni és régóta ismerték egymást, ez pedig Baranyaira sem vetett jó fényt.

A másik ok a 444 szerint az lehet, hogy Baranyai tisztségére Molnár Katalint szánták, aki az Európai Bizottságban dolgozik alacsonyabb beosztásban. Molnárt azonban Várhelyi Olivér, a Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa patronálja és állítólag ő próbálta elérni, hogy Molnár megkapja Baranyai állását.

Nyitókép: Várhelyi Olivér és Orbán Viktor Brüsszelben. – Fotó: Mario Salerno / MTI / Európai Tanács

#Belföld#brüsszel#diplomata#kirúgás

Címlapról ajánljuk