Belföld

Jöhetnek a vonatpótló taxik, véget érnek a covid miatt bevezetett könnyítések

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 11:22

Jövőre már jóval nagyobb szigor várható.

Lejárnak év végén azok a felfüggesztések, amiket a taxijárművek életkorára vonatkozó szabályok kaptak a járvány alatt, tudatta Vitézy Dávid a Facebookon. A 2017. január 1. előtt közúti nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emelik, a 2017 óta forgalomba helyezett, tehát ma 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály.

Emellett több változtatást is bejelentett a Technológiai és Ipari Minisztériuma taxizással kapcsolatban, adta hírül Vitézy:

  • Lesz jogszabályi környezet arra, hogy a taxiszolgáltatók beszálljanak a közösségi közlekedésbe. Újabb pótlóhungarikum jöhet létre, ugyanis lehetséges lesz vonatpótló taxik szolgálatba helyezése.
  • Szigorítják a taxis engedélyek kiadását, hogy a nem megbízható vállalkozásokat gyorsan ki lehessen szűrni a piacról.
  • A jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók, a szabálytalan taxisok büntetése.
  • Szigorítják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit: az eddigi szabályok szerint csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt.

„Az új szabályok előkészítésébe a TIM részéről bevontuk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát és az Országos Taxis Szövetséget is, javaslataikat beépítettük a tervezetbe. A célunk az utasok és a nagyon nagy többségben jogszerűen működő taxisok védelme“ – zárja posztját Vitézy.

Nyitókép: Branstetter Sándor / MTVA

#Belföld#taxi#covid#szigorítás#pótlás#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk