Belföld

Csaknem 20 millió forintra ugrik a halmozottan sérült gyerekeknek létrehozott Bliss Iskola éves fűtésszámlája

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 17:14

A szervezet már így is folyamatos forráshiánnyal küszködött, legutóbb adományok mentették meg a megszűnéstől. A 17-szeresére növekedő éves számla azonban a véget jelentheti a Bliss Alapítvány számára.

Még augusztusban az RTL Híradó foglalkozott a Bliss Alapítvány iskolájával, amelyet a halmozottan sérült és beszédképtelen gyerekek számára hoztak létre. Tavasszal derült ki ugyanis, hogy az állam szeptembertől már nem ad támogatást, inkább tankerületi iskolákban helyezné el a gyerekeket. A szülők szerint ez nem jelentett volna megoldást, az alapítvány pedig 4 hónap alatt 28 millió forintot gyűjtött össze, így a gyerekek a megszokottak szerint kezdhették a tanévet. 

A rezsicsökkentés-csökkentés azonban most még nagyobb bajba sodorta az iskolát. Az egyik alapító, Kálmán Zsófia a Facebookon írt arról, hogy milyen helyzetbe kerültek. 

„Aki ismer engem, az tudja, hogy 1986 óta lelkem szülötte a Bliss Alapítvány, amelyik felvállalta a legsúlyosabban, halmozottan sérült, beszédképtelen gyermekek és fiatalok ügyét. Nemcsak kommunikálni tanítjuk őket, hanem mozogni, beszélni, társak között létezni, világban boldogulni, egyszóval élni. Folyamatos forráshiánnyal, folyton a csőd szélén táncolva sikerült a szervezetet életben tartani az elmúlt 35 évben, ezt a tanévet például kizárólag csodálatos adományozók segítségével tudta megkezdeni  a fiatal, lelkes gyógypedagógusokból álló csapat” – írta Kálmán. Hozzátette, nem sok az éves költségvetésük, állami mércével mérve szinte nevetséges: körülbelül 30-40 millió forint. 

Ehhez képest az alábbi értesítés érkezett a napokban. Az enyhébb hónapokban (október, november, április, május) az eddigi havi 70.000 Ft helyett több mint 1.600.000 forintot kell fizetni a távfűtésért, míg a hidegebb hónapok (november, december, január, február, március) havidíja az eddigi átlagos 200.000 Ft helyett 2.500.000 Ft lesz. Az éves fűtési költség így az eddigi 1.125.000 Ft helyett 18.900.000 Ft-ra ugrik. Mit is mondhatnék erre? Nem szükséges az állami ellátás fehér foltjait foltozgató, kis civil szolgáltatók adminisztratív megszüntetése, elég, ha megkapják a távfűtési számlát...

– írta Kálmán a Facebookon.

A teljes bejegyzést ide kattintva lehet megnézni:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#bliss alapítvány#bliss iskola#halmozottan sérült gyerekek#fűtésszámla#rezsi#rezsicsökkentés-csökkentés

Címlapról ajánljuk