Belföld

400 százalék a menhelyek telítettsége, olyan sokan dobják ki a kutyájukat az anyagi nehézségekre hivatkozva

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 19:35

Az örökbefogadási kedv is csökkent.

Az elmúlt három hónapban tömegesen dobják ki állataikat az emberek a rosszabbodó anyagi helyzetre hivatkozva, a menhelyek telítettsége 400 százalék – mondta a Népszavának a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének megválasztott elnöke, Illés-Tóth Anna. 

A csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnöke, Domonkos Tamás is azt mondta: megnégyszereződött a segítségkérések száma, rengetegen azt mondják, anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyát. A hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke, Bodrogi Jolán szerint egyre több az utcán lévő kutya, szerinte így szabadulnak meg az állatoktól, mert sokan kerültek nehéz helyzetbe.

A KSH szerint az állateledelek a tavaly decemberi átlagárhoz képest 130-135 százalékkal drágultak. 

Az állatvédők szerint az állattartásnak nem alakult ki a kellő kultúrája, Bodrogi Jolán azt mondta: tárgynak tekintették eddig is az állatokat, és ez csak fokozódik. Az örökbefogadási kedv is csökkent: van, aki azzal állít be az állatvédőkhöz, hogy „ingyen kutya” kellene, de ez nem megy, a chip és a kötelező oltás tízezer forint körüli árát ki kell fizetni.

Arról, hogy milyen lehetetlen helyzetbe kerültek a rezsiemelés és az infláció miatt a menhelyek és más segítő civil szervezetek – amelyek az állam és az önkormányzatok feladatát látják el –, nemrég a Házon kívül forgatott riportot.

 

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Belföld#kutya#állatvédelem#menhely#szegénység

Címlapról ajánljuk