Belföld

Túl nagy lett az MNB csodaszarvasa, a csodamedve alatt pedig beszakadna a födém – ezért drágulhattak a gigaszobrok

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 26. 13:35

Szőke Gábor Miklóstól az MNB ingatlanos cége így már összesen egymilliárd forintért rendelt különböző műalkotásokat.

Az Átlátszó a közbeszerzési értesítőben kiszúrta, hogy a Szőke Gábor Miklós képzőművésztől rendelt szoborcsoport költségei az eredeti összeghez képest megnövekedtek. 

A lap úgy értesült, hogy a helyszínek kivitelezésénél hatalmas hibákat követtek el, emiatt összesen mintegy 19,5 millió forinttal nőttek a költségek.

A legnagyobb gondok a Postapalota elé tervezett Csodaszarvassal adódtak, amelynek a 11 méteres magassága miatt építési engedély kell. További gond még, hogy az ugró pozícióban ábrázolt szarvas teste kilógna a telekről, ehhez pedig nem volt engedélye a kivitelezőnek.

A Csodaszarvas műalkotás tárgyában a Felek rögzítik, hogy a szobor talapzata elkészült, azonban a művészi koncepció szerint a műtárgy a telekhatárról kilógna. A műalkotás továbbá 6 méternél magasabb, és ebből következően önálló építésiengedély-kötelezettség alá esik

– olvasható az értesítőben.

A Krisztina körút 55. szám alatti MNB-épület előtt fog állni a Medve és a Bika, az aulában pedig az oroszlánok kapnának helyet. A gond itt az, hogy az épület alatt mélygarázs van, ami nem bírná el a szobrok súlyát.

A födémszerkezet megerősítése és bizonyos mértékű átalakítása vált szükségessé, azonban ezek a munkálatok még nem kezdődtek meg.

– közölték.

Az említett szobrok jelenleg Szőke műhelyében vannak, ezért az MNB a művésznek tárolási díjat fizet, szobronként 4 millió 750 ezer forintot. Az MNB az Arany dinamikája című szobor szobor esetében is fizetett a tárolásért, két hónapra 1 millió forintot.

Nyitókép: Szőke Gábor Miklós / Facebook

#Belföld#csodaszarvas#postapalota#szobor#szoborocsoport#szőke gábor miklós

Címlapról ajánljuk